2013-06-11

ESB - Englands starkaste öl(?)


Förrförra helgen höll jag en liten ölprovning för en svensexa - en gammal bekant skulle gifta sig. ”Offret” är anglofil och provningen skulle gå på engelskt tema.

Inte helt enkelt, visade det sig. Utbudet av engelsk öl i dagens Systembolagssortiment lämnar en del i övrigt att önska. Men men.

Till slut blev det en brittisk provning med dessa öl:
Bra öl rakt igenom (såklart, det var ju jag som valde dem).

Men jag fastnade lite på en detalj när jag gjorde reseach för provningen, när jag läste det här på sidan om den före detta vintervärmaren Fuller's ESB:
Not only was it one of the strongest regularly brewed draught beers in the country (at 5.5% ABV) […]
Verkligen? Starkast? Visserligen var det här 1971, ungefär samtidigt som CAMRA började röra på sig. Att det bryggdes starkare öl vid tiden - barley wine, russian imperial stout - är jag helt övertygad om även om jag inte okat leta reda på siffror. Men det var ju öl som såldes i flaska.

Men ändå. Var det verkligen den starkaste fatölen i England 1971? Det känns orimligt i dagens perspektiv. Eller så har de avsiktligt skrivit texten så att det blir ett smalt startfält: Det ska vara fatöl och den ska bryggas ”regelbundet”.

Å andra sidan hade det varit ungefär så starkt som fick över huvud taget säljas i Sverige 1956-1995.

6 kommentarer:

  1. Besökte London runt 1985 med några vänner. Fick då tipset om ESB på en pub och att det var otroligt starkt. Det var något man inte drack många av sa Engelsmannen. Vi fick i oss 4 st och inte blev vi så packade som alla sa att dom blev.

    SvaraRadera
  2. Jag minns också att den ansågs jättestark när den började dyka upp i Sverige kring sekelskiftet(?).

    Plötsligt börjar svaga minnen av att den faktiskt blev svagare någon gång under 00-talet dyka upp... Eller starkare? Men då pratar vi om keg/flask-versionen som ligger på 5,9 %.

    SvaraRadera
  3. Kolla med Ron Pattinson. Det finns en hel del exempel på öl med betydligt högre ABV i England redan för hundra år sedan. Expeditionsöl för export, Imperial Stout förstås och jag har sett recept från Whitbread i början av nittonhundratalet där det var både hög ABV och skyhög IBU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, men frågan är hur det såg ut 1971. Alkoholhalterna trappades ner ordentligt från första världskriget, tjugotalet och andra världskriget.

      Radera
  4. Låter väl inte helt orimligt, med tanke på att de just formulerat det som regelbunden och på fat. Winter warmers och liknande var/är ju säsongsöl och barley wines etc kom väl bara på flaska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven-David Svensson12 juni 2013 kl. 09:28

      Fullers ESB är en av mina favoriter. I dag är 5,9 vol% inte speciellt alkoholstarkt. Sätter man det i relaton till traditionell engelsk bitter så är det hög alkoholhalt. Traditonell engelsk bitter brukar ha en alkohilhalt på 4.2-4.6 vol%

      Radera