2012-11-19

Bokanmälan: Allt utom en stor stark


I samband med att Nynäshamns Ångbryggeri fyllde 15 år i somras så fick Joakim Bröms i uppdrag att samla ihop alla minnen och berättelser runt bryggeriet. Eller, som det står i bokens förord:
Om fem personer från bryggeriet försöker minnas, kan vi ha fem olika förslag när något viktigt egentligen hände. Så kan vi inte ha det.
Så när alla minnen var samlade med en hög papper och bilder insåg de att det faktiskt var en bok de höll på att ta fram.

Och på den vägen är det. Egentligen var min plan att köpa boken på SB&WF och undvika porto (snål som jag blivit). Men det glömdes bort i festivalyran – jag besökte faktiskt inte deras monter alls i år – så jag fick lägga på portokostnaden, och för ungefär en månad sedan fick jag boken i min hand.

Rent tekniskt är boken i A5-format med hårda pärmar i kartong, 138 sidor med många färgbilder.


Boken tar upp bryggeriets historia i linjär form, från det att fem gymnasiekompisar bildar herrklubben Hagges Bärsklubb den 1 oktober 1988, till att ett nytt omklädningsrum håller på att byggas i bryggeriet, maj 2012.

Det fanns ingen tanke att det skulle bli såhär. Det bara flöt på. Bärsklubben växte. Resor till bryggerier gjordes. Några av medlemmarna började hembrygga (en av de första experimenten var en engelsk bitter som senare blev storsäljaren Bedarö Bitter). Puben växte. Bryggandet blev kommersiellt.

Men bryggeriet, då inrymt i en rivningsfastighet, växte långsamt. Dels på grund av att marknaden för den här typen av produkter inte var så speciellt stor, dels eftersom den handfull män som bryggde inte ville ha externa finansiärer. De var övertygade om att om någon skulle långa ut pengar till dem, skulle komma med motkravet att de skulle börja brygga ljus blasklager för att öka omsättningen och säkerställa amorteringarna.

Och det är den bilden jag får av ”Nynäs”. Lite tjurskalliga, oerhört envisa och med en skeptisk syn på allt vad experter heter. Men det är nog precis samma egenskaper som gjort att de faktiskt fått fram så bra öl genom alla år. Öl som är lätt att ta för givet med sin balans, sin eftertänksamhet och sin genomgående höga kvalitet. Att boken bara säljs via bryggeriet och några lokala bokhandlare är därmed rätt logiskt.

Det är sällan några experiment eller knäppöl som kommer från bryggeriet, man vet vad man får även om man aldrig druckit just den sorten tidigare. Det är alltid bra öl… Fast nu har jag kommit bort från boken.

Historien avbryts några gånger för intervjuer med några krögare som tidigt tog in deras öl, och fem uppslag där de som varit med sedan början presenteras, och berättar om sina speciella minnen.



Boken avslutas med en lista över de öl som bryggts genom åren, kopplat med en karta över de platser där deras namn kommer från. Sedan kommer en karta över viktiga platser i Nynäshamn och sist en lista över de priser som bryggeriet vunnit genom åren.

Så vad tyckte jag? Jag tycker att det var en trevlig bok som undvek att hamna i fällan att bli för bryggeriteknisk, inte ett OG eller IBU så långt ögat når. Det hade kunnat vara en brist, men här känns det naturligt eftersom det är människorna och deras historier som står i fokus.

Lite små anmärkningar i marginalen kommer jag trots allt med:

Det hade varit bra med årtal vid öllistan. När bryggdes vad?

Fokus ligger framför allt på den första halvan av bryggeriets liv. Det hade varit intressant att få veta lite mer om hur det är att driva ett större småbryggeri med anställda. Varifrån köpes råvarorna (att det var svårt att hitta dessa under nittiotalet återkommer flera gånger i boken)? Hur fungerar den interna logistiken? Vilka är de stora utmaningarna idag? Distributionen?

Precis som det står i förordet är det här i grunden en minnesdokumentation, så det är begripligt att det blivit den här avvägningen.

Priset. Det är en vacker och välgjord bok, men 250:00 (+50:00 i frakt) är ändå rätt saftigt.

Jag skulle också gärna läst lite mer om de enskilda ölen. Vilka har varit oväntade succéer? Vilka blev magplask? Vilka öl älskade de själva utan att någon annan verkade begripa dem?

Med det sagt är det en bok jag rekommenderar till de som är det minsta intresserade av modern svensk ölhistoria. Få av dagens småbryggerier har varit med lika länge som Nynäshamns. Och det görs trots allt inte så många böcker av den här sorten.

Boken kan beställas enligt instruktion här

1 kommentar:

  1. Jag skulle till att börja med vilja lyfta på hatten för att du använder begreppet anmälan i denna fina gamla betydelse.

    SvaraRadera