2011-12-18

Öl och vänner


Tidigare i höstas,  lagom till Stockholm Beer om jag minns rätt, kom det ut en kokbok som fokuserade på kombinationen mat och öl. Kan det vara den första i sitt ämne på svenska?

Boken har titeln Öl och vänner med underrubriken Den härliga konsten att kombinera öl och mat. Den är skriven av Magnus Svensson, har recept av Michael Björkman och foto av Joel Wåreus. Förlaget Nygren & Nygrens underetikett The Bearded Lady har givit ut och ISBN är 978-91-86623-14-2. 168 sidor i ett format aningen lägre och bredare än A4. Danska pärmar (= invikta mjuka kartongsidor som omslag).

Ölkartan visualiserad.
Öl och vänner är grovt uppdelad i tre delar: En komprimerad introduktion om öl i stort (med ölhistoria) och en uppdelning av öl i ”Ölkartan”. Därefter kommer en avdelning med recept och bilder på maträtter enligt standardformat för moderna kokböcker. Sist ut är en lite djupare analys av öl/mat-kombinationer med tips, genvägar, varningar för farliga kombinationer och en genomgång av de klassiska svenska mathögtiderna. Samt ett specialkapitel om ost och öl.

Det är alltså ”ölkartan” som är nyckeln för kombinationerna i boken, en tvådimensionell matris där X-axeln är färg från ljus till mörk och Y-axeln smak från lätt till kraftig.

Detta delar upp ölen i ett antal mindre fält som senare får namn som ”1. Ljusa och friska” längst ner till vänster, ”3. Lätt rostade och balanserade” i mitten eller ”4. Mörka och friska” nere till höger. Fälten går delvis in i varandra. Fälten delas sedan in i fyra undergrupper som får en noggrannare smakanalys och exemplifieras med en ölsort.

Dessa fält bildar sedan grunden till rekommendationerna som finns vid varje recept. Exempelvis rekommenderas fält 2 primärt (”bästa vännen”) och 3 sekundärt (”annan rolig vän”) till Kantarellsoppa. Texas Chili har 5 och 3 som rekommendationer, Peach Melba 3 och 2.


Recepten är också uppdelade i grupper som avdelas tydligt med flikar i boken: Mild, het, balanserad, smakrik samt kryddig och smakrik. Därefter kommer ett avsnitt med desserter.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte lagat ett enda av recepten (än), men de ser i alla fall genomgående lättlagade och genomtänkta ut. De utmärks av 00-talets fokus på tydliga smaker och inte alltför tung mat. Klassiska svenska rätter blandas med asiatiskt, modernt franskt och amerikanskt.


I slutdelen ges fler och konkretare tips på kombinationer. Lite lösryckta citat:
Om det finns beska i maten kommer det att öka beskan i ölet. I sådana fall behövs någon sälta, lätt sötma och krämighet för att de ska gifta sig.

Chili och annan styrka i mat förstärker smaker och alkohol i ölet och kan göra ölet obalanserat

Feta rätter kan friskas till av beska i ölet.
Här kommer också en lista på ”Vänner och fiender”, där man i den senare delen försiktigt varnas för att vissa kombinationer kan vara svårare att ge sig i kast med som nybörjare: Klara soppor, grapefrukt, mynta och koriander är de främsta exemplen bland maten.

= = =

Så vad tycker jag? Jag erkänner direkt att den första genomläsningen av boken var ganska irriterad och frustrerad. Dels för att de öl som distribueras av Carlsberg Sverige dominerar kraftigt bland exemplen, något som förklaras av att just Carlsberg varit med och hjälpt till vid framtagandet av boken.

Sedan är alla faktaavsnitt kraftigt komprimerade, och på något ställe uppenbart förkortat. Allt är mer komplicerat än som det beskrivs.

Ölkartan är också ganska förenklad, kanske rent av överförenklad. Dess tvådimensionella uppställning blir ibland endimensionell: Inga rököl, inga fruktöl, ingenting ur lambic-familjen. Inget brittiskt. Inget barley wine…


Fast så, vid tredje genomläsningen insåg jag åter det uppenbara: Den här boken är inte riktad till mig som kan ett och annat om öl och ganska lite om matlagning. Snarare är den tänkt för de som instinktivt väljer ett rödvin till köttbiten. Och för de som tycker att det fortfarande är lite suspekt att beställa in en öl på fina vita-dukar-krogen.

Ölkartan fyller väl sin funktion och benar ut en del saker för den som ännu inte är fullfjädrad ölnörd. Speciellt gillar jag att den lyfter fram veteölen på ett rättvist sätt: Av de 16 rutorna har 5 veteöl som exempel.

Och sammanpressandet av faktadelarna har nog också sin poäng. Det hade troligen varit en baggis att göra den här boken tre gånger så tjock. Men då hade det varit en helt annan bok, en bok med betydligt smalare målgrupp.

Carlsberg-dominansen verkar även ha noterats av författarna, som på flera ställen påtalar att det bara är exempel som kan bytas ut mot andra öl i samma kategori. Men det är ju klart, Carlsbergs House of Beer-öl har ju rätt bra distribution. 

Och surölen nämns faktiskt som en potentiellt intressant matöl, men att man böra vara försiktig med dem i större sällskap, där de kan avskräcka nybörjarna.

Allt som allt en bra bok, en utmärkt inkörsport till de vinfrälsta vännerna med hemmakock-ambitioner. Snygg är den också. Själv ska jag nog testa att laga den där Texas Chili-varianten när matlådorna börjar ta slut i frysen.

Köplänkar: Adlibris. Bokus. CDON. Kulturbutik.

PS: Jag har nu gått upp från 320 pixlar till 500 pixlar i bredd på mina illustrationer, så det kan löna sig att klicka om man vill se bättre. Gäller inte standard-flaskbilderna.

5 kommentarer:

  1. Finns en till bok om öl och mat som heter "Svenskt öl i köket". Länk här: http://www.raster.se/Beskrivning.asp?id=263&from=Handla

    SvaraRadera
  2. Lät som en spännande bok till titeln men när jag läser din recension så känner jag inte någon lust att inhandla boken. Hade också hoppats på att den skulle ta upp lite mer spännande ölsorter som åt Barley wine och rök-ölshållet.

    Förmodligen kommer det fler böcker i ämnet så småningom.

    SvaraRadera
  3. En sökning i Libris på "ÄMNE:öl ÄMNE:matlagning" ger
    http://libris.kb.se/bib/8224374
    http://libris.kb.se/bib/9382450
    http://libris.kb.se/bib/8855804
    http://libris.kb.se/bib/7663928
    http://libris.kb.se/bib/8380942
    http://libris.kb.se/bib/9089837
    http://libris.kb.se/bib/10142268

    Ytterligare en från 2006.
    http://libris.kb.se/bib/10162890

    SvaraRadera
  4. @Mats B: Där ser man, de har inte varit så jättebra på att marknadsföra sig mot oss nördar alltså.

    SvaraRadera
  5. Intressant. Dock så var det väldigt mycket äldre utgåvor. Skulle vilja ha något nytt och fräscht där man sätter de svenska mikrobryggerierna i fokus.

    SvaraRadera