2011-11-02

Om bäst före-datumet på Carnegie Special 175th Anniversary Porter

Bild: Kuriosapaviljongen
Jag fick en fråga.
Varför har Carnegie Special 175th Anniversary Porter så kort tid till bäst före-datumet? 16 augusti 2013. Kortare än den vanliga starkportern.
Skickade frågan till Henric Byström, PR-chef på Carlsberg Sverige och en klippare på att hitta fram svar på Carlsberg-frågor.
Bäst-före-datum måste vi sätta ut och den enkla förklaringen är att processen har varit längre för jubileumsportern. Vi tappade på flaska i somras och därefter här den efterjäst och mognat.

Sen kommer jag helt klart att spara några flaskor för att avnjuta om ett par år.

11 kommentarer:

  1. Jag ska absolut lägga undan några flaskor! Kommer att bli mysigt att öppna om några år. :)

    SvaraRadera
  2. Jag köpte en låda och planerar att ta en om året.

    SvaraRadera
  3. Uj uj. Jag kände att pengarna inte riktigt räckte till sådana utsvävningar. ;) Men i framtiden så!

    SvaraRadera
  4. Killen från Carlsberg på SBWF sa att de skulle lägga undan ett par tusen flaskor i 25 år och släppa till 200-årsjubileumet.

    Lever man så hoppas jag få tag på en flaska då, för tänker inte spara någon av mina 6 jag köpte så länge inte.

    SvaraRadera
  5. Gällande datum för Bäst Före -
    Har hört att det är lag på att man max får sätta 2 år fram i tiden på öl som man lägger på burk och flaska, osäker på vem som sa det dock.

    Tror det kan ha något att göra med alkoholhalt också, men att öl normalt räknas som livsmedel och därmed får man inte sätta så långt fram som man vill, även om vissa öl anses hålla betydligt längre.

    SvaraRadera
  6. @gnoff: Jag tror inte det. Det jag vet är att Sigtuna inte fick ha "Jordens undergång" som bäst-före på Ace Of Spades 2011 när den släpptes, men nog var den framstämplad mer än 10 år?

    Kollade lite i skafferiet. Såväl Bötet Barley Wine som Sotholmen Extra Stout är framstämplade 1 år. Vilket ju inte är rimliga siffror ur ett öl-perspektiv. Russian Imperial Stout från Monks Café saknar datum helt vilket är mer uppseendeväckande.

    Jag får nog återkomma.

    SvaraRadera
  7. Mina Cuvée Van De Keizer är alla framstämplade tio år.

    SvaraRadera
  8. Har också ett vagt minne av att detta med alkoholhalten ev hade en gräns vid 10% ABV?

    Så om man har under 10% får man max sätta 2 år framåt, men över kan man sätta längre?

    Sedan om det fanns (finns) svenska regler pre-EU samt om EU har några egena regler, ja nån vet säkert =)

    SvaraRadera
  9. Oud Beersels geuze, den som finns i FS, har 20 års hållbarhet enligt etiketten om jag inte minns helt galet. Och den håller bara 6%.

    SvaraRadera
  10. Har dessa på lager hemma och alla har bäst-före-datum efter år 2025 och framåt, se parantesen:

    Boon Oude Kriek 2003 (2025-07-05)
    Oud Beersel Oude Geuze Vielle (2028-04-06)
    Boon Kriek Mariage Parfait 2008(2030-10-28)
    Thomas Hardy's Ale 2007 edt (2032-01-01)
    Thomas Hardy´s Ale 2008 edt (2033-01-01)

    SvaraRadera
  11. Oud Beersels Geuze har som sagt bäst före-datum 20 år fram i tiden.
    Blir nästan lite löjligt när de anger exakt dag... 20 år bort, ungefär som att en dag mer eller mindre gör någon skillnad då.

    Lite andra underligheter:
    Struise Black Albert har på originaletiketten bäst före S(eptember) 2015. På importörens lilla vita lapp står "kan lagras i upp till 20 år".
    De Molen Op & Top har inget bäst före, de anger i stället produktionsdatum och skriver "this beer will be good for 5 years [...]". Importören har laggt till "kan lagras i upp till 2 år". Även 2 år låter lite mycket för en APA/IPA/vaddetnuär.
    Samma importör i båda fallen (Panogruppen).

    Att Monks RIP var omärkt hade jag missat. Sotholmen Extra Stout är så vitt jag kan se bara framstämplad 6 månader.

    SvaraRadera