2011-11-09

Dugges Gustaf Finger

Sommaren 2007 fick jag genom diverse omvägar köpa en låda blandad öl som annars inte gick att få tag i. Flera av dem var från det då rätt nystartade Dugges Ale- och Porterbryggeri. Jag tror att Gustafs Finger, en extra special/strong bitter (ESB) på 5,8 %, var en av dem. Men eftersom jag aldrig recenserade den tror jag att den hörde till de skadades skara, den där lådan verkade ha varit med om en del och vissa flaskor var rätt otäcka.

Fast jag har ju druckit den efteråt, både på fat och flaska. Det intressanta med den här ölen är att det i malt och jäst är en väldigt traditionell strong bitter, men den har humlats med lika klassiskt amerikansk humle: Chinook och Cascade. Samt den brittiska bitterhumlen Brewers Gold.

När jag tidigare intervjuade bryggaren Mikael Dugge Engström förklarade han stolt att det här var det första kommersiella ölreceptet han tog fram, flera år innan bryggeriet öppnade.

Färgen är halvmörkt bärnsten (20 EBC), vätskan klar. Det höga luftiga skummet är gulaktigt, det sjunker sakta och lämnar massor av tjocka rester på glaset.

Jag känner mig nästan förflyttad till en engelsk pub när jag doftar på ölen: Söta maltiga toner av kakor och digistive-kex. Milda dofter av torkad frukt, snittblommor och en aning smörkola. Viss beska med en liten aning av golvpolish.

Smaken är mycket mjuk och balanserad: Söta kakiga smaker med lite mogna aprikoser och omogna bananer/gröna druvor. Beskan är mild. Medelstor kropp. Eftersmaken är lika mjuk som starten med en torr, kanske lite astringent mild beska och lite blommiga toner. Avslutningen är mjuk och polerad med en överdrivet torr lite störig ton långt borta i bakgrunden.

Kolsyran är ganska så mild, de små bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk.

En rätt så okej ESB, mjuk som få andra men den där lite strävt övertorra tonen som dyker upp här och var stör en del.

Förresten undrar jag var den här är bryggd. Jag tror inte att Dugges gamla bryggverk i Mölndal orkar den här ordern, och det nya i Landvetter är långt ifrån färdigbyggt. Det står inget på flaskan och jag är inte 100% säker, men jag anar att belgiska De "Proef" Brouwerij kan vara inblandade även i den här. Jag har nu fått veriferat från flrea håll, bland annat Sigtuna Brygghus själva, att den bryggs just i Arlandastad.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment, lanserad 1 oktober 2011. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 2012 06 11.

7 kommentarer:

  1. Systembolaget har väl börjat ursprungsmärka utefter bryggplats och inte var bryggeriföretaget är baserat, så om den här är gjord i Belgien borde den ju vara märkt som belgisk hos Systembolaget, men det är den inte. Så antingen klarar nog gamla bryggeriet av det ändå, eller så är den kontraktsbrygd inom landets gränser.

    SvaraRadera
  2. Bara kolla flaskan. Måste vara Sigtuna?

    SvaraRadera
  3. @Johan + Anonym: Jag ska kolla datummärkningen en gång till. Sigtuna låter faktiskt rimligt.

    SvaraRadera
  4. Det är mycket riktigt Sigtuna som har bryggt Gustaf!

    SvaraRadera
  5. Så Göteborg har flyttat till Stockholm? Härligt!

    SvaraRadera
  6. @Anonym 3: Sigtuna är inte Stockholm. Fast mer så än Göteborg i alla fall.

    SvaraRadera
  7. Mölndal är ju inte Göteborg heller ;)

    När nya bryggeriet är klart och ligger i Landvetter är det väl inte Göteborg heller.

    SvaraRadera