2011-07-27

Sveriges första IPA?

Bild: Shut up about Barclay Perkins
Gårdagens IPA-inlägg (länk) fick mig att börja fundera.

Vilken var Sveriges första India Pale Ale? Jag tänker främst på modern tid, de senaste 20 åren. Visserligen är det intressant om något svenskt bryggeri bryggde något välhumlat för 100 år sedan, men det får bli en senare fråga.

Min äldsta recension är för Slottskällans India Pale Ale som jag gav 3,03 i betyg den 2 oktober 2004.

Men det måste ju ha gjorts någon kommersiell IPA under nittiotalet?

En kandidat som jag funderar på är Nynäshamns Indianviken Pale Ale som registrerades hos Beer Advocate i mars 2004.

Jämtlands är väl en annan kandidat. Fast deras IPA introducerades visst långt senare, hösten 2008. Hade de ingen innan?

Den numera arkiverade siten Nisses Ölsidor (som blev Öltorget) brukar ge en glimt av hur världen såg ut för 10 år sedan, men där hittar jag ingenting.

Ohhh… My Head…-gänget brukar ju ha druckit allt: Hos den hittar jag en annan öl från Nynäshamns Ångbryggeri (som då fortfarande hette Hägges Bärsklubb): Mellsten Millennium IPA från hösten 1999.

Var det Sveriges första IPA?

5 kommentarer:

  1. Vi sålde Indianviken redan 1997-1998. Vill du ha en exakt tidsangivelse får vi börja grotta i en massa papper. Så jag hoppas att det räcker så...
    /Marcus

    SvaraRadera
  2. @Marcus: Det duger perfekt. Det stämmer också bra med mina ytterst luddiga minnen.

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte när Slottskällan började göra sin IPA men det var nog tidigare än 2004 i alla fall. Jonas kanske minns exakt.

    Bland svenska mikrobryggerier är det väl i stort sett bara Nils Oscar, Jämtlands, Slottskällans och Nynäs som funnits sedan 90-talet? När började Nils Oscar med India Ale?

    SvaraRadera
  4. @Johan: Jo det är de troliga kandidaterna. Nils Oscar India Ale har jag inda noteringar om innan 2005.

    SvaraRadera
  5. Kanske knappast en IPA, men jag undrar om någon har mer information om Royal Pale Ale, som skall ha bryggts på Münchenbryggeriet på 1950-talet. Den påstas av bryggmästare Donald Braoady ha varit kraftigt humlad och var överjäst och skall ha tillkommit efter studieresa i England. Det var dock inte Donalds projekt och han hade bara suddiga minnen av receptet. Jag har aldrig sett någon etikett. Det vore kul om någon kan fylla ut bilden.

    SvaraRadera