2011-06-03

Mohawk Red Easter

Äh, det får bli en påsköl trots den pågående högsommaren. Projektet Mohawk består av bryggaren Mattias Stefan Gustavsson och distributören Wicked Wine, som till påsken 2011 fick in två öl – inget av dem traditionella halvmörka påsklager – hos Systembolaget: Dels Black IPA Easter Edition (recenserad här), dels den här som heter Mohawk Red Easter och är en amerikansk red/amber ale på 5 %. Den är fysiskt bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Det pyser till rejält när jag öppnar flaskan.

Ölen skummar våldsamt när jag häller upp ölen i mitt provarglas, jag kan inte komma ihåg när jag senast stötte på ett så här skumfriskt öl senast. För varje centimeter öl i glaset blir det 5 centimeter skum!

Skummet är i övrigt ljusbrunt, luftigt och det lämnar en hel del rester på glaset när det sjunker ner. Vätskan därunder har mörkt röd färg (27 EBC) och är klar.

Doften är frisk med en rejäl beska. Toner av pomerans och grapefrukt, choklad, fruktgodis och små aningar av parfym och grillat kött.

Smaken är medelsöt med en fin balans mellan citrus/frukt-tonerna från humlen och de lätt chokladiga rostade gräddiga tonerna från malten. Lite stekt-kött-toner, pomerans, aningar av sviskon och russin. Eftermaken är söt och maltig med en balanserande ren beska. En lätt ton av torkade bär i avslutningen.

Kolsyran är medel till stark, de stora bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Det här tyckte jag var en trevlig balanserad och välgjord öl i en stil som jag annars är lite reserverad inför. Ett par undringar bara: Ni som druckit den här, skummade den lika massivt som min flaska gjorde? Och hade era flaskor en liten bottensats? Det brukar väl inte Mohawk-öl ha?

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment påsk 2011 (lagerstatus). Pris: 28:00 för 500 ml. Bäst före: 2011-12-30.

9 kommentarer:

  1. Låter som ganska typiska symptom på främmande jäst i flaskan. En sådan behöver inte innebära att det smakar illa, utan det kan dra åt överdriven fruktighet istället. Infektioner är ju inte helt ovanligt på de svenska småbryggerierna. Jag har hittat bl.a. Brettanomyces (efter provodling+mikroskopering) i öl flera gånger förut. Mjölksyrabakterier är nog ännu vanligare, men det brukar ju kännas på smaken direkt.

    SvaraRadera
  2. @Calle T: Det låter fullt rimligt. Jag hittar dock inga typiska Brett-toner i den här.

    SvaraRadera
  3. Det finns som sagt annan jäst också. I vissa fall kan det faktiskt bara vara så att man i ett lite sötare maltigare öl (vanligen ale) får med lite bryggerijäst av annan typ (exempelvis lagerjäst)från det egna bryggeriet. Om den andra jästen kan jäsa ut lite mer kolhydrater så kan en ny jäsning tillfälligt komma igång i flaskan och kolsyran blir för hög. Det är därför många bryggerier är lite rädda för att jobba med mer än en jäst i taget.
    Även i detta fall är det dock så att det brister någonstans i rengöringsrutinerna, när ölen kan "smitta" varandra.

    SvaraRadera
  4. Jag köpte två flaskor på Regeringsgatan; båda pyste ordentligt när jag öppnade dem. Smaken var konstig utan att vara särskilt Ysta-sur. Det smakade inte APA i vart fall, och därför står flaskorna i kylen i väntan på reklamation.

    SvaraRadera
  5. Pyste rejält i de senare jag köpte, första inte lika mycket. Jag föll dock hårt för just den fruktiga smaken, därför jag köpte fler. Av flerköpet så pös/poppade den första iafall, får se hur resten smakar

    SvaraRadera
  6. Hundra procent att detta är ett filtreringsproblem där proteiner skapar instabilt öl med tiden då dessa växer på flaska och skapar de beskrivna (d)effekterna.

    SvaraRadera
  7. Jag kan inte dra mig till minnes om något speciellt överdrivet pys från flaskan. Däremot var jag inte så imponerad, mindes den som rätt trött utan någon krispig beska eller betonad kolsyra. Mycket knäckebröd och maltighet, kändes ofärdig. Men det kanske var den flaskan.

    SvaraRadera
  8. "Projektet Mohawk består av bryggaren Mattias Gustavsson och distribötören Wicked Wine"
    Ehh, Stefan Gustavsson om man får vara petig.

    SvaraRadera