2011-06-16

Intervju med Dugge - del 1

Rickgordon som Dugges-guide visar bryggverket.
För några veckor sedan ringde jag upp Mikael Dugge Engström från Dugges Ale & Porterbryggeri i Mölndal. Huvudanledningen var att prata om den kommande utbyggnaden och flytten, men det blev ett långt och spännande samtal om bryggeriet, såväl igår idag och i morgon. Jag tar det säkra före det osäkra och börjar med de tillbakablickande delarna.

Mikael Dugge Engström startade sitt bryggeri i en tidigare verkstadslokal i Mölndal 2005. Innan en droppe öl var bryggd hade en serie öl skissats fram – Göteborgssviten, komplett med namn och etiketter (designade av Ola Freijd). Det var en klassisk samling brittiska ales, från Johannas Bästa Bitter till Bältesspännaren Robust Porter. Helt klassiska var de dock inte, de hade alla fått en lätt citrussmak från den amerikanska humlen Chinook.

Det här med att brygga öl i en svit är inget konstigt idag, men för 6 år sedan var det tänkandet inte självklart, men ”Det fanns lite tankar bakom att göra såhär”. Att det blev brittisk öl berodde på ”Det var så långt min fantasi sträckte sig. Sedan började vi få amerikanska influenser och vågade ta ut svängarna lite mer”.

Våren 2007 märktes det för oss öldrickare när Provbryggd 1-2007 Kalven och Provbryggd 3-2007 High Five dök upp på krogen. Vad var detta? En färsk amerikansk IPA bryggd i Sverige! Just namnet Kalven (som senare skulle bli Holy Cow!) berodde på att testet blev oväntat vek i alkoholen, 6 % i stället för 7,3 %. Resultatet av testerna blev en ny svit, ”Express Yourself!” med ett antal amerikanska craft beer-stilar; IPA, DIPA, APA, Amerikansk brown ale… Men också svarta saker.

Den första batchen av imperial stouten Idjit! bryggdes bara i en enda batch om 30 liter. På den tiden måste det ha varit Sveriges starkaste öl med sina 16,5 %. ”Riktigt jätteäcklig” kommenterar Dugge nu den ölen, som trots det fått höga betyg på RateBeer av de som druckit de få kvarvarande dropparna på mässor etc.

Den batchen har dock ingenting med den öl på 9,5% med samma namn som fanns på Systembolaget ett kort tag våren 2010.

Däremellan bryggdes en stark svart öl som var tänkt att bli den nya Idjit!, men den fick ett mycket sämre utbyte än vad som beräknats: ”Antagligen för att vi slarvade med lakningen”. Nu hade det bestämts att denna bryggd skulle heta Idjit!, men med sina 6,4 % (senare 7 %) tyckte de inte att den riktigt gjorde själ för namnet. Och därför dök det hösten 2007 upp en kraftfull amerikansk porter med det kryptiska namnet ½Idjit!.

Angående Idjit! så har två batcher bryggts i dagarna, en specialorder till den amerikanska marknaden på 50 cl-flaska. Om den som kom förra året förklarar bryggaren att ”Den kan nog bli ännu bättre av att låta stå ett tag till, nästa Idjit!-bryggning vi gör kommer förhoppningsvis att kunna stå på flaska hos oss i 1 år innan den säljs.”

Vi kom att prata om de två lagerölen som högst oväntat kom in på Systembolaget våren 2010: Lager No 1 och Spring Beer och den diskussion som uppstod när Dugges blev tvungna att leja ut bryggningen till andra fysiska bryggerier: ”Det var inga åsikter eller klagomål från dem som köpte ölen av oss” konstaterar han, ”utan det var mina kollegor som det blev liv på. Det här är ju en företeelse som funnits hur länge som helst. Det är ingen som stämmer upp klagokörer över Kaltenberg eller Heineken som bryggs hos Krönleins och Spendrups. Det som utmanade var väl att en så liten skrutt som vi gjorde det”.

Jag tyckte att jag inte hört så mycket från Mölndalsbryggeriet på senare år:
Vi har haft så mycket att göra under sista tiden. Visst har det gått ut lite nyheter på fat, men de har mest hamnat i Göteborg.

Men vi har vi allt vad vi orkar bryggt den öl som beställs. Det är trevligt, men samtidigt lite frustrerande att inte räcka till, att på grund av vårt nuvarande bryggeri inte kunna leverera allt som folk vill dricka.

Det nuvarande bryggeriet är en otroligt tungjobbad miljö mycket på grund av platsbrist; maltsäckarna får bäras långa sträckor, det är komplicerat att flytta ölen mellan tillverkningsstegen, det finns ingen plats för färdig öl och på måndagarna kan de inte brygga, för då körs buteljeringsmaskinen (som dessutom enligt uppgift haft ”ockulta tendenser”). Ändå kommer de i år ”med Guds hjälp och en tandborste” att brygga 180.000 liter.

Den nyfikne kan se hur bryggningen går till idag i en svit bilder på bryggeriets hemsida (Om oss → Mer om oss → Bilder från bryggningen)

Men det ska lösas med ett helt nytt bryggverk i en helt ny lokal i en annan Göteborgsförort. Mer om det i nästa avsnitt.

3 kommentarer:

  1. Kul. Sånt här är intressant att läsa om, ser fram emot fortsättningen. //Johan

    SvaraRadera
  2. Men... de skummar ju av vörten med en lika stor hålslev som jag använder till en hembryggd 20-litersbatch! Helt uppenbart att de behöver nya lokaler :D
    Ska bli kul att läsa vidare om bryggeriet!

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg Bark! Ge oss mera mera!

    SvaraRadera