2011-06-11

Henriks hembrygder: Pacific Pale Ale

Som liten bonus till flaskan med dark mild ale (länk) fick jag en flaska märkt ”PA” vilket ska utläsas Pale Ale. Presis som med en andra vet jag just nu inte mer om den.

Den bärnstensfärgade (20 EBC) vätskan är lite grumlig, det stora ljusbeigea skummet sjunker efter en liten stund ner till ett fingertjockt lock under det att det lämnar mycket rester på glaset. 

Doften är något söt med en lite sirapslik maltighet. Humliga, fruktiga toner. Rena dofter. Aningar av syrligt fruktgodis och Coca Cola.

Smaken är lätt, frisk och milt söt. Humle finns, men den dominerar inte. En viss övergående torrhet märks. Antydan till bagerijäst och kokta grönsaker (DMS) stör en aning. Lite blommor i eftersmaken liksom lite alkohol, en mjuk maltighet med lite karamell i. Avslutningen är ren och något maltig med lite salt.

Kolsyran är ganska mild, men de många mycket små bubblorna är lite kittliga i munnen. Vätskan är lätt och lite torr.

Jodå, det här gick att dricka. Något lite oren i mitten av smaken, men annars en duglig engelsk pale ale.

Senare tillägg och facit: Amerikansk Pale Ale, men med enbart Nyzeeländsk humle. En månad på flaska.

Min kommentar: Det amerikanska/nyzeeländska märktes väldigt lite, jag tyckte den var i alla fall 90% engelsk i doft och smak.

Betyg: 3,4.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Angående den "engelska doften och smaken" så kommer det troligen från den dominerande humlen Pacific Gem som jag tycker drar lite åt den engelska diton Bramling Cross, typ lite träig och björnbärsylt. Pacifica som också används är blommig lite liknande East Kent Goldings eller Hallertauer Mittelfrüh om man frågar mina sinnen. Den tredje sorten är Pacific Jade som ska dra åt citrushållet men den har använts i lite mindre mängd. Maltprofilen är mer engelsk än amerikansk, kul att du kunde känna det! Mitt eget namn på ölen är Pacific Ale pga humlen.

    SvaraRadera