2009-04-30

De Klomp: Fler fat


Det var flasköl som gällde i kväll på De Klomp. Okej, det fanns Krušovice Jubilejní Ležák och en belgare, men just nu är de i slutet av omkopplingen från den tillfälliga flödes-kylen till de nya tjusiga kylrums-anläggningen.

Jag fick gå ner i källaren och titta. Ser riktigt bra ut: Ett rum för lager och annan öl som jag tror ska ligga på 6° och ett ale-rum som ska hålla sig kring 10°. Alla fat kommer att ha individuellt tyck från kolsyra eller blandgas (ni har väl läst fatöls-häftet jag länkade om häromdagen?). Kolsyrevarnare är på beställda.

På måndag kommer allt att vara klart, vilket kommer att firas med invigning – 34 tappkranar kommer då att vara inkopplade. Jag har sett listan, och kan skvallra lite om ett par godbitar som ska serveras:
Och när man tröttnat på ölen kan man beställa in en närproducerad ryggbiff karré med vårprimörer och potatisgratäng för specialpriset 129 kronor.

Vi ses där...

Senare uppdatering: Hela fatöl-listan finns nu här.

Samuel Smith Famous Taddy porter

Från De Klomps kyl: En engelsk porter på 5% från engelska Samuel Smith; The Famous Taddy Porter.

När jag hällde upp den här ölen blev det nästan bara skum i glaset. Ett snyggt varmbrunt skum, som så småningom sjönk ner till ett halvfingertjockt lock. Massiva mängder skumrester på glaset. Vätskan är klar och kolsvart.

Doften har lite IPA-känsla med mycket humle och aningen syrlighet. Nötter och en lätt rostad ton.

Kroppen är lätt, den känns krämig. Smak av nötter, frisk humle och svarta vinbär. Ingen större bitterhet men väl en bra och balanserande maltighet. Ren och frisk.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är små. Vätskan känns aningen tjock.

Som väntat: En utsökt engelsk porter, perfekt balanserad och välgjord in i minsta detalj. "Famous"? Med all rätt.

Snälla Systembolaget: Vi behöver Samuel Smith-ale här i Sverige!

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 87:00 för 550 ml.

2009-04-29

Nyheter från sommarens och höstens släpp


Jörgen "Jugge" Hasselqvist som har importfirman Great Brands liksom krogen Oliver Twist har just kommit hem från en tripp till USA, där han hittat lite öl som han generöst låter oss köpa senare i år. Vi tackar och tar emot!

Mitt-i-månaden maj

Tillfällig nyhet juni

Mitt-i-månaden juni

Tillfällig nyhet augusti

Mitt-i-månaden augusti

Fatkunskap

Amerikanska bryggarorganisationen Brewers Association har nyligen gett ut en informationsskrift om hur man hanterar fatöl och tappanläggningar och hur man häller upp för att kunna servera ölen så bra som möjligt. Det riktar sig väl främst till krogfolk men alla som är intresserade av öl kan nog lära sig något nytt här: Draught Beer Quality Manual.

2009-04-28

Mer smånyheter

Nejdå, jag har inte flytt fältet. Men jag har haft ett och annat att göra. Ölmässigt har jag försökt bli av med påskölen. Ikväll en Oppigårds Easter Ale. Gott.

Strömsholms Brygghus har börjat brygga något som ska bli en witbier med lite amerikansk humle. Kan bli intressant.



Det kom en presentation av Carlsberg Sveriges sommaröl 2009. Pysseltips: Skriv ut promotionbilden i färg. Klipp ut och lägg undan. Häng sedan upp i granen i december!

Speedway Stout från amerikanska Alesmith anses som en av världens bästa amerikanska imperial stouts. Så intresset var stort när Brill fick in sju lådor. Senare har det visat sig att just den batchen var skadad. Aj aj. Marc från Brill kommenterar det hela här.

Så nu ska jag glo i nya numret av Maltesen som kom idag.

2009-04-24

Nynäshamns Extra Special Nynäs (specialbrygd #1 -09)

Efter vännernas rapport blev min nyfikenhet för stor: Vad kunde Nynäshamns Extra Special Nynäs (specialbryggd #1 -09) från Nynäshamns Ångbryggeri vara för något? Stark var den i alla fall (enligt RateBeer), 7,3%. Och ESB/Special Bitter stilen. Så i det blev en efter-gymmet-öl.

Färgen är guld-bärnsten, det 1½ fingrar höga skummet är varmt smutsvitt. Vätskan är klar.

Doften är lätt (som i icke-tung) och frisk med toner av frukter, smör och en rätt amerikansk bitter humlighet.

Den mycket uppfriskande smaken är milt jästig men lite antydningar av trä, konserverad exotisk frukt och smördeg. Eftersmaken är frisk med en tjusig humleton av lemon/lime och ljust bröd.

Kolsyran är frisk och medelstark, bubblorna medelstora och vätskan är ganska lätt.

En mycket uppfriskande och törstsläckande ale med en amerikansk touch. Men är den verkligen på 7,3%? Jag har lite svårt att tro det – har därför skickat en fråga till bryggeriet.

Betyg 3,55. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 74:00 för 400 ml.

Om du ska läsa en ölblogg...

Om jag skulle välja en enda svensk ölblogg att läsa skulle jag tveka. Hittills har jag - helt ärligt - tyckt att min egen är den som verkar intressantast när jag läser rubrikerna på iGoogle, men nu har en av Sveriges absolut främsta öljournalister och -författare börjat skriva ner sina funderingar. Valet är inte längre självklart.

Jag pratar om Håkan Engström som skriver krönikor och recensionsgenomgångar hos Sydsvenska Dagbladet. Hans bok En Ölbok brukar vara en av de jag rekommendera för de som nya i ölvärlden och vill veta mer.

Bloggen finns på På Tungan. Obligatorisk läsning!

2009-04-23

Gäst på Bishops Arms

Ett par bekanta sitter just nu på Bishops Arms Linköping. Eftersom jag inte varit där på 200 år så hade de vänligheten att berätta vad som fanns i gästkranarna.

Dugges Avenyn Ale, Extra Special Nynäs specialbryggd #1 -09, Forshem Ale, Hantverksbryggeriet Sotarn.

Bra blandning. Inlägget uppdaterat.

Skebo Spring Surprise

Skebo Bruksbryggeri har några säsongsöl, och under april-maj firar man vårens ankomst med Spring Surprise, en pale ale på 5%. Efter gårdagens blixtgenomgång "lär dig öl på 10 minuter" så var jag väl värd ett glas av denna brygd.

Färgen är bärnsten, vätskan klar. Det fasta tre fingrar höga varmbeigea skummet reser sig snyggt upp ur glaset. Lite skumrester bildas på glaset, det hårda locket av skum blir kvar i glaset när jag druckit upp den.

Doften är frisk med en aning syrlig ton, men mest är det en fin humle-bitterhet och en aning honung här.

Smaken är frisk och bitter, utan att humlen tar över helt. Lite jäst och sötma samt en aning trä. Medium kropp. Eftersmaken är mer besk med en aning citronsyra och fräscha snittblommor.

En trevlig engelsk pale ale som väl stämmer överens med de brittiska vårölen. Ingen "surprise" här inte alltså.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Fat på krogen april-maj.

Lite mer om Oppigård Summer Ale

Jag fick i en kommentar till gårdagens hastiga inlägg en fråga om Oppigårds Summer Ale.

Eftersom jag vet att Björn på Oppigårds är en vänlig och generös själ så frågade jag direkt om det var en helt ny öl eller om det är den tidigare Late/Early Summer Ale med nytt namn. Svaret dröjde inte länge:

Det är ett lite annat recept. Late summer ale var humlad med chinook och cascade. Beskan var BU 40. Summer Ale i år är humlad bara med Cascade som smak och arom humle. Lite lägre bittergiva kombinerat med en lite kraftigare stamvört ger ett öl som är lite rundare i maltkaraktären men samtidigt mycket humlearomatisk av torrhumlingen. Denna öl kommer att vara tillgänglig för beställning av butikerna från juni till augusti, och planeras säljas slut under september. Systembolagets upplägg på denna öl är samma som med jul- och påsköl, dvs att det är upp till varje butik att köpa in. Vi vet alltså inte hur mycket som kommer att efterfrågas.

mvh
Björn
Oppigårds

2009-04-22

Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009

1 juni lanserar Systembolaget följande produkter:

Namn, alkoholhalt, storlek, modul ("kvotgrupp"), eventuellt inköpt antal, pris

2009-04-21

Systembolaget lanserar ny hemsida om ett år

Enligt ett pressmeddelande i veckan lanserar Systembolaget under våren 2010 sin nya hemsida. Bland de intressantaste nyheterna är att man på den ska kunna beställa varor ur beställningssortimentet till sin butik. I ett andra steg även tillfälliga nyheter och privatimport.

Läs mer här.

Uppsala Julöl

I helgen var jag som sagt i Uppsala. Väl där fick jag en öl jag tidigare inte hört talas om: Uppsala Julöl, en mörk lager från Gamla Slottskällans Bryggeri på 3,5%.

Färgen är mörkt brun, det fasta fingertjocka skummet är kallt beige. Så gott som inga skumrester på glaset.

Doften är lätt rostad med lite nötter, deg och en torr-bitter ton. Lite anonym.

Smaken är obalanserad: Torr-bittra lite kemiska smaker blandar sig med knäckebröd, deg och hasselnötter. Kroppen är tunn. Eftersmaken är lätt kemisk med wellpapp, råg-knäcke, svartpeppar och en syntetisk efterbeska.

Kolsyran är medelstark, men bubblorna är vassa. Vätskan är tunn.

Jag hade väl inte väntat mig någon jättestor dubbelbock vid den här alkoholhalten, men att Slottskällan skulle sälja en så här tunn och samtidigt aningen otrevlig öl väntade jag mig inte riktigt. Men tack för flaskan i alla fall, Thorild.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet liksom pris okänt.

Gothenburg Beer Festival

Det har varit tyst här. Jag har haft annat att göra inkluderande en mycket trevlig ölprovning på temat "Falska nybörjare" hos en vän i Uppsala, där vi bland annat drack den ekologiska varianten av Slottskällans Pale Ale. Inte alls dum, den där "ekologiska jordigheten" som jag brukar gnälla om annars saknades här.

Jag fick häromdagen ett mail som tipsade om Gothenburg Beer Festival som kommer att hållas på två ställen parallellt, en för branschfolk och en för allmänheten. Branschmässan kommer att hållas 11-12 juni i Lilla Torp, den allmänna 11-13 juni på City Pub, Lorensbergsgatan.

Trevligt med en ölfestival till.

2009-04-16

De Dolle Oerbier

Ytterligare en öl jag mest köpte för att den såldes i en lagom stor (330 ml) flaska och att jag fick tag på en, sådär i största allmänhet. Beer Advocate klassar den som en belgisk mörk stark ale, och stark är den i alla fall – 9%. Oerbier från De Dolle Brouwers i Belgien beskrivs på etiketten som "nat & straf", "blöt och straff"? Nej jag litar inte på Googles' automatöversättning frå flamländska. "Oer" vet jag inte heller vad det betyder.

När jag öppnade flaskan hördes ett dämpat "poff" och efter att jag ställt ifrån mig flaskan kommer det ett långsamt stigande skum ur densamma. Jag skyndar mig att hälla ner innehållet i ett kalk-glas innan jag behöver torka upp ännu mer från bänkskivan. Ölet ger då ifrån sig ett kraftigt fräsande ljud på det att ett stort luftigt skum bildas. Efter ett tag lugnar det ner sig och kvar blir ett varmbrunt skumlager på ½ fingers höjd. Vätskan är halvgrumlig och mörkt rödbrun.

Doften är söt med en hel del nötter. Alkohol, fuktkola, lite jäst. Råsocker, russin, moget starkvin och en aning av... färsk fisk?

Smaken är varken så tung eller intensivt söt som jag trott från lukten. Visst finns sötma, men framför allt en ton av mogna/torkade frukter: Vita druvor, russin, portvin, lite lime/lemon, rostade nötter och en aning apricot brandy. Eftersmaken har en rik och balanserad söt smak av blandad torkad frukt, en mycket försiktig beska och en lätt träig ton av irländsk whiskey i avslutningen.

Kolsyran är frisk men ändå rätt mild. Bubblorna är små och mjuka. Vätskan är inte alls tung, snarare lite lätt samtidigt som den är mjuk och en aning kladdig.

Det här är en mycket trevlig och välgjord öl som ändå är lite annorlunda mot många andra starka belgare: Här finns varken dän jästighet eller alkoholsmak som jag stör mig på annars. Fast det här är nog en öl som det räcker att dricka en flaska av vartannat år, i alla fall för mig.

Betyg: 4,35. Tillgänlighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp mars 2009, idag finns det 32 flaskor kvar (osäker uppgift). Pris: 29:00 för 330 ml (ruskigt prisvärt).

Nils Oscar Saison


Jag borde egentligen äta min lunch (stek, potatis, sås, kokta grönsaker) nu för att hinna med ett möte i eftermiddag.

Men när det kommer nyheter av den här digniteten tänker jag inte låta er vänta:

The Nils Oscar Company kommer 1 juni 2009 att släppa 4.200 flaskor av sin nya Nils Oscar Saison till Systembolaget. 6,6% alkohol, 75 cl specialflaska för 99:00. Så här skriver de om den i pressreleasen:

Nils Oscar Saison innehåller både kornmalt och vetemalt, russin och oraffinerat socker från paradisön Mauritius. Ölen får bland annat sin fina karaktär av humlesorterna Saaz, Amarillo och Styrian Goldings. Vidare är det också kryddat med timjan och vitpeppar. Speciell kryddning kan tyckas, men låt smaklökarna och näsan göra sitt. Nils Oscar Saison är överjäst och ofiltrerat. Jästen är en blandkultur med en Saison-jäst och en belgisk ale-jäst som på ett fint sätt arbetar i harmoni med varandra och ger komplexa fruktiga aromer med drag av kryddnejlika och en del jordnära dofter.

Ställ er på kö. Efter mig.

Snow är nu störst

För bara tre år sedan var väldens fyra mest sålda öl amerikanska lager; Bud, Bud Light, Miller Lite och Coors. Nu har den kinesiska light-lagern Snow gått om dem alla, och bara Bud och Bud Light kvar på den topplistan. Läs mer i Guardian.

Och när den här nyheten kom ut började givetvis debatten om huruvida det var rätt eller rättvist att samtliga dessa öl fått låga betyg på recensionssiterna. Ska man recensera en öl efter vad man tycker om den eller efter hur den följer stilguiden?

Ingen lätt fråga. Svenska siten iGlaset har gjort det lätt för medlemmarna: Där recenserar man bara efter sin egen smak, de andra stora siterna försöker få besökarna att balansera de olika omdömena mot varandra. Vilket inte alltid är lätt.

2009-04-15

Amerikansk vecka på BA Sundbuberg


Så, nu är jag mindre förvirrad igen (om du inte sett de två tidigare versionena av det här inlägget borde du nu bli förvirrad. Det bjudar jag på!) .
Mer vidarebefodrad konsumentinformation: Bishops Arms Sundbyberg håller från söndag en "amerikansk vecka" tillsammans med distributören Wicked Wine. Jag anar att de laddat upp med rikiga godsaker... Program med mat, provningar och påhitt hittas här.

Old Gold - New bottle

Och på tal om Spendrups: Deras premium-pilsner Old Gold firar 24 år och firar med nya flaskor, lägre alkoholhalt (från 5% till 4,7%) samt tappning på fat.

Pressrelease här.

Spendrups Mariestads Old Ox - ny öl?

Det har varit lite frågor i kommentarer (och i mail) kring Mariestads Old Ox från Spendrups Bryggerier. Var det en ny öl eller var det bara Mariestads 7,2 ("Extra Stark") med ny etikett?

Så jag ringde upp bryggmästaren Richard Bengtsson själv för att få lite svar. Så här ligger det till:

Tidigare under vintern ändrades receptet för Mariestads 7,2 så den - liksom många andra extra starka svenska lageröl - kom ner i alkoholhalt till 6,9%. I samband med receptbytet ville de också ändra namn på ölen, men det gick inte Systembolaget med på: Det fick vänta till det ordinarie sortimentbytet 1 april.

Vilket nu skett.

Old Ox har faktiskt funnits tidigare, det var namnet på ursprungs-Mariestads exportlager. Man kan se ett underlägg för ölen här. Pressreleasen för Spendrups' variant kan man läsa här.

Och nu i efterhand inser jag att jag glömde att fråga om det, rent stilmässigt, verkligen är en bock eller en stark eurolager?

2009-04-14

Rosa

Fick av en händelse idag veta att 1 juni kommer hallon-wit:en Hoegaarden Rosé till Systembolaget. I 25 cl-burk (tänk Red Bull).

Mja. Fast jag fick något att skriva om i alla fall. Den Haystack Wheat jag nyss drack lämnar jag dock därhän.

2009-04-13

Nynäshamn Ekholmen Ekologiska Ale

Borde den inte den här, rent grammatiskt, heta Ekholmen Ekologisk Ale eller Ekholmens Ekologiska Ale? Det tycker i alla fall jag.

Men Nynäshamns Ångbryggeri tycker att den här nya KRAV-märkta pale alen på 4,7% ska heta Ekholmen Ekologiska Ale. Och de har väl sista ordet trots allt, det är ju deras öl.

Färgen är bärnsten-koppar, det fingertjocka skummet är ljust beige. Lite skumrester på glaset.

Doften är jästig och lite bitter. Blommor, övermogen frukt, karamelliserat socker, lite jordiga syrliga toner av smör och lagrad ost. Lite oren på ett sätt jag inte riktigt uppskattar.

Smaken är lite mer balanserad än lukten. En fin milt söt maltig bakgrund kompletteras av diverse frukt/blommor/hö och en robust torr beska. Kroppen är låg till medium. Bitterheten ökar i eftersmaken med toner av vax, vaxbönor och grönsaker samt lite lite karamell och fruktgodis. Fastän bitterheten är kraftig en stund sjunker den tillbaka lika fort och ger plats åt en robust, oslipad humlesmak.

Kolsyran är medium, de små bubblorna är friska. Vätskan är krämig, nästan lite tjock för stilen.

Alltså... Det känns lite som en konstig ölbryggartävling: Nynäs-gänget hade fått en korg med råvararor och efter bästa förmåga försökt få ut något drickbart. Och resultatet blir väl som de flasta andra ekologiska svenska öl: Lite ruff, oren och jordig. Samtidigt blir jag lite besviken: Jag hade förväntat mig mer av en pale ale från Nynäshamns Ångbryggeri.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 28:90 för 500 ml.

2009-04-12

SorbonX?

Någon som var hos restaurang Sorbon i Bromma i fredags? Vad var SorbonX som jag skrev om här?

2009-04-11

Sigtuna Easter Booster

Påskafton. Påsköl. Easter Booster (undrar hur den är släkt med Holiday Booster?) från Sigtuna Brygghus, en belgisk ljus ale på 7%.

Färgen är guld med en aning orange, vätskan är aningen grumlig (massor av jästrester i flaskan). Det låga skummet formerar sig snabbt till en tunn vit ring. Lite skumrester på glaset.

Den medelstarka doften har toner av jäst, färsk frukt och en mil beska. Den är väldigt belgisk i stilen.

Smaken är ren och aningen bitter. Lite torkad frukt, en viss sötma finns i bakgrunden. Jordiga toner av jäst och jod. Kroppen är mycekt svag, förvånande svag för en öl på 7%. Eftersmaken har toner av marmelad, örtkryddor, mineraler (kalk), jäst och en svag beska.

Kolsyran är medel till svag, de små bubblorna mjuka. Vätskan är tunn.

Tunn kropp, blaskig vätska... Jag känner igen det här från andra Sigtuna-brygder. Är det ett stilval, eller har de åter fått in någon oönskad mikroorganism i sina flaskor?

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets påsknyheter (just nu finns det 3.235 flaskor hos Systembolaget). Pris: 29:90 för 500 ml.

Och så kan vi redan nu utse den här som årets fulaste ölettikett. Skönt att ha det undanstökat.

Carling Premier

En öl som skapade lite förvåning när jag tittade på nyhetslistorna. Först skulle det lanseras en lager på kvävepatronförsedd burk, Kronenbourg 1664 som bara någon vecka innan släppet plötsligt ersattes med Carling Premier. Bara konceptet nitro-lager gjorde mig lätt skeptisk, men det kanske är en bra idé. I varje fall är det en ljus eurolager på 4,7% tillverkad av brittiska divisionen av Coors.

Färgen är ljust guld; det stora skummet (orsakat av kvävepatronen) sjunker ner/upp till en halvfingertjock benvit skumkrona. Lite skumrester på glaset.

Doften har toner av kokta grönsaker, lite mineraler och en antydan av blöt kartong.

Smaken är först mycket mild, sedan kommer lite instängda toner av malt. En snabbt övergående ton av sötma lämnar plats för lite mineraler och en aning grädde. Eftersmaken är blaskig med antydningar av papper/kartong och lite maltsötma i slutet.

Kolsyran är mycket mild, de få bubblorna är mikroskopiskt små och mjuka. Vätskan är mycket krämig och len som väntat från en kväveladdad burk.

Blask! Först tänkte jag att det här är ett slöseri med malt och humle, men så inser jag att det nog inte är så mycket av de ingredienserna i den här ("Innehåller korn, malt och vete").

Betyg: 1,9. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 440 ml.

2009-04-10

Fuller's Golden Pride

Den här drack jag tydligen på flaska i november 2007. Undrar var? Kanske på Bishops Arms? Jag gav den då 3,75 i betyg: Golden Pride är en engelsk strong ale på 8,5% från Fuller's.

Men nu ska jag vara lat. Jag ska inte recensera den på det vanliga halvformella sättet. Jag skriver i stället den här texten mest av två skäl: Dels för att få använda min bild, dels för att försöka återfå lite hopp för mänskligheten efter kvällens tidigare... upplevelser.

Färgen är mörk bärnsten, det stora skummet är varmt ljusbeige. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är oväntat humlad för stilen. Snygga toner av bittra citrusfrukter, en lätt metallisk mineralton, fruktmarmelad-godis, lite starkvin och lite av den där typiska Fuller's-aprikosmarmeladen.

Smaken är elegant söt med lagrade starkvinstoner, småkakor med sylt. En försiktig fruktig hulme med låg bitterhet kompletterar sötman. Eftersmaken är värmande utan direkt alkoholsmak. Fatlagrade toner av trä och torkade frukter, lite salt och mineraler med en viss sötma, men också en torr örtig ton i avslutningen.

Kort sagt en snygg strong ale, även om det finns de som är komplexare djupare och elegantare. Slottskällans variant är exempelvis inte dum alls. Men den här ska ha beröm för storleken: 330 ml är lagom för en öl på 8,5%.

Help Mr Pinty!

De har problem i Storbritannien. Senaste åren har 2.000 pubar fått stänga. Delvis beror det nog på att britternas smak och livsvillkor ändrats. Men en skattehöjning på alkohol — ämnad att få stopp på deras fylledrickande (binge drinking) har också slagit hårt.

Pubarna och bryggerierna har för ändamålet tagit fram en maskot, Mr Pinty. Och han och hans kompisar har just demonstrerat i London:



Läs mer om kampanjen hos Real Beer.

Det är något speciellt med de där öarna i Atlanten...

TOMP Guldkällan 5,7 (svart)

Guldkällan i den svarta burken är en ljus eurolager från TOMP som bryggts av Åbro, den är 5,7%.

Färgen är ljust guld; det fingertjocka kompakta skummet är fingertjockt. Inga skumrester på glaset.

Doften är medelstark med toner av bröd, mandel och alkohol.

Smaken är aningen bitter med massor av malt, lite av den känns unken. Alkohol samt udda och spretande toner av brödjäst, fruktgodis, metallisk bitterhet, köttsky, och lite jord. Eftersmaken är maltig med lite farin, hö och deg.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Västskan är något lätt.

Den här styrkan på öl dök först upp sedan införseln blev friare och folk började massimportera dansk "guldöl" med en alkoholhalt kring 5,5-6%. De svenska bryggerierna kände sig tvingade att hänga med och först ut var Spendrups med sin Premium Gold som först (2004) bara såldes vid gränshandlarna i Tyskland och Danmark. Sedan följde de andra med i någon form.

Och nu har vi den här, som jag väl mest tycker om som den svagare varianten. Fast den här var mycket sämre... Och jag hade inte ens några tilltugg att döva smaken med hemma!

Betyg: 2,1. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 10:90 för 330 ml.

Senare tillägg: Varumärket Guldkällan såldes under mars 2013 till Spendrups Bryggerier

TOMP Guldkällan 4,8 (vit)

En ljus eurolager från TOMP, fantombryggd av Åbro. Guldkällan i vit burk är på 4,8%.

Färgen är medel-gul med en aning guld, det fingertjocka vits skummet är vitt. Nästan inga skumrester på glaset.

Den svaga doften är maltig och söt och rätt frisk. Lite toner av franskbröd och mineraler. Eftersmaken har en ganska anonym bitterhet och en aning kokta grönsaker.

Kolsyran är medelstark, små friska bubblor. Vätskan är något len.

När jag först läste om den här ölen stod det Åbro som tillverkare, och jag reagerade inte mer på det - de har ju gjort en och annan eurolager genom åren. När jag sedan upplystes om att ölen visserligen bryggdes i Vimmerby, men den görs på uppdrag av distributören TOMP som också tagit fram receptet.

Och det begriper jag inte riktigt. TOMP är för mig bolaget som gett oss kvalitetsöl från bryggerier som Wells & Young's, Belhaven, Skebo och Oppigårds. Och nu ett par 330 ml burkar i något slags mellanbudgetsegment av standardlager. De har säkert sina skäl, men jag begriper dem inte riktigt.

Dessutom var den en av de svåraste förpackningarna jag fotograferat hittills.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 9:50 för 330 ml.

Senare tillägg: Varumärket Guldkällan såldes under mars 2013 till Spendrups Bryggerier

2009-04-08

Smånyheter igen


Mitt-i-månaden-släpp april 2009? Enligt bloggen Beerwell blir det inget med det. Vi får snällt vänta till 2 maj.

Det har tydligen varit en del strul att beställa Nils Oscar Rökporter 2007 från beställningssortimentet, nr 86556. Nu har den alltid lika trevlige bryggaren på Nils Oscar Company, Patrick Holmqvist, berättat att varan åter är öppen för beställning. Det är alltså inte den årgångslösa varianten som finns i ordinarie sortimentet, nr 1473, det handlar om.

Angående påsköl: 1 april kom Ysta Påskbrygd från Två Bryggare/Österlenbryggarna in i beställningssortimentet. Den kan beställas i hela landet utan kollikrav. Nr 89581. Något för den modige kanske?

För den ekonomiska kan jag rekommendera den amerikanska schwartzbieren Saranac Black Forest. Systembolaget rear just nu ut kvarvarande flaskor som sänkts från 14:40 till 8:80. Just nu finns något över 100 flaskor utspridda i landet.

Oppigårds Golden Ale

Hösten 2007 kom Golden Ale från Oppigårds Bryggeri i det ordinarie sortimentet, jag gav då flaskan hela 4,1 i betyg. Nu fanns den på fat. Det är fortfarande en amerikansk/engelsk golden ale på 5,2%.

Färgen är djupt gul med en ton guld. Det stora kompakta varmvita skummet bildar en snygg krater och lämnar mycket skumrester efter sig.

Lätt humledoft med aromatiska toner av smör, honung och en medelstor ren beska.

Som vanligt med öl från Oppigårds har de varken sparat på kvantitet eller kvalitet när det gäller humle. Här finns en fin bitterhet som ändå inte är speciellt stark. Ölen som sådan är annars relativt enkel och lagerlik, som den här stilen ska vara. Lite citron-syrlighet och behagligt bittra toner kompletteras av en mjuk kärmig malt med bara en aning rostade toner. Eftersmaken är snarlik med citrus och aningen rostad malt samt lite hö och uppfriskande bitterhet.

Kolsyran är medelstark, de mediumstora bubblorna är mycket friska. Vätskan är lätt och len.

Bartendern hade skrivit "Vårmums!"som beskrivning för den här ölen på nyhetstavlan. Jag håller helt med: Det här är en enkel välgjord lättdrucken öl, perfekt för den tiden på året när man tycker att 14º är varmt och skönt!

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: ?? för 400 ml.

2009-04-07

En måndag till på De Klomp

Gårdagskvällen spenderades åter på De Klomp med Skäggklompen Per bakom spakarna. Förutom ett par Oppigårds Golden Ale på fat (recension kommer snart) dracks det Wells & Young's Director's Bitter (mycket trevlig) och lite smakprover av fatöl:
  • Hantverksbryggeriet Munken som vi kom överens var en amerikansk quadruppel-tolkning var otroligt söt, men funkade mycket bra till hårdost!
  • Nils Oscar Barley Wine var något torrare men också lite kraftigare i smaken. Fantastisk till grönmögelosten.
  • Ocean Ekologisk Pale Ale (lite osäker på det exakta namnet) var oväntat robust och oslipad i smaken. Inte dum, men kanske inte för alla. "Som en engelsk farm ale". Nyhet.
  • Ocean Stout var lika härligt lättdrucken med sin lilla rökighet i botten som vanligt.
Ombyggnaden av ölkällaren går vidare enligt plan. En av fatplatserna kommer att ha en pump ("flojet") och förberedas för icke trycksatta fat (exempelvis real ale). Trevligt.

2009-04-05

SM i hembryggning avgjord


Det här inlägget är något kompletterat mot versionen från i söndags kväll.

I helgen avgjordes svenska mästerskapet i hembryggning. Vinnare av SM-pokalen (domartävlingen) blev Peter Högström för hans witbier InWit med motiveringen
Förföriskt blek med livligt skum och härlig mousse. Mild, ren doft av fräsch citrus. Lätt, elegant och typriktig smak som ger sommarlängtan.
Grattis Peter! Förutom pokalen kommer ölet att bryggas kommersiellt av inga mindre än Boston Beer Company (Samuel Adams) i USA. Hoppas det kommer lite av den ölen hit, bra svensk wit är vi verkligen inte bortskämda med!

Vinnare av publikens pris, "folkets val", blev den ljusa lagern Nya Zeeder av Jessica Heidrich. Denna kommer att bryggas av Sigtuna Brygghus.

Läs hela prislistan här.

Fuller's India Pale Ale

Jag inser att jag aldrig recenserat den här, trots att Fuller's är ganska vanligt förekommande här i landet och att jag sällan tvekar att dricka en IPA. Konstigt. Nå, India Pale Ale är en engelsk IPA på 5,3% från engelska Fuller's.

Färgen är koppar, den är faktiskt lite ljusare än vad jag väntat mig. Det två fingrar höga beige-a skummet sjunker långsamt ner med ett lätt fräsande ljud utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är ren, frisk och bitter med humletoner av blommor och mörkt bröd. Aningar av toffee, metall och kokos.

Smaken är mycket välbalanserad med både söt malt (småkakor) och aromhumle. Lite toffee och rågbröd som utvecklar sig till en mer bitter smak med en metallisk twist. Toner av bryggerijäst, natriumglutamat och karamelliserat socker i eftersmaken kompletterar den medelstarka bitterheten som är krispigt ren (nästan som en pilsner).

Kolsyran är medelstark, de mjuka bubblorna är små. Vätskan är något mjuk, munkänslan är lätt torr.

Det hade varit enkelt att klaga över den mycket måttliga bitterheten eller något svaga kroppen för ölstilen, men.... Alltså, det här är en jättegod och mycket välgjord öl som liksom bara glider ner och jag blir glad av att dricka den. Bättre än så är väl svårt att begära en söndagskväll på förvåren?

Betyg: 3,85 (det tråkiga utseendet drar ner en hel del). Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 23:80 för 500 ml.

2009-04-04

Grebbestad Lager

Ännu ett exempel på ett svenskt hantverksbryggeri som fått in en öl i fasta sortimentet (modul T2): Grebbestad Lager är en ljus eurolager på 5% från Grebbestads Bryggeri.

Färgen är guld, vätskan klar. Det höga skummet är benvitt och luftigt. Det sjunker sakta till en ganska hård skumkrona på ungefär två fingrars höjd. Minimala skumrester på glaset.

Doften är frisk och torr med viss sötma och en fin humleton av nybakt bröd, gräs och grönt te.

I smaken känner jag igen tonerna från doften: Bröd, grönt te, en del sötma och lite konstiga bismaker av jord, vått gräs och blöt hund. Eftersmaken har en mycket modest bitterhet, lite blommiga toner, aningar av jäst och kokt kött. Avslutningen domineras av nyslaget gräs.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Västkan är len.

Hm. Alltså. Det är något konstigt med den här. Jag är helt säker på att jag druckit en lager från ett svenskt mikrobryggeri som smakade exakt såhär. Men jag kommer inte på vad det kan ha varit, kanske kan det vara ett annat Grebbestadöl? I vilket fall fanns det en del bismaker som jag inte tyckte passade speciellt bra här.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 för 330 ml.

Left Hand Haystack Wheat

Dagen har i stort spenderats med att hämta ut beställd öl och sedan fotograferat och bildbehandlat alla nyinköpta flaskor och burkar. Samtidigt som det varit en riktigt fin vårdag ute... För att kompensera får jag väl dricka en (tror jag) riktigt somrig öl: Haystack Wheat, en amerikansk ljus veteöl på 5,0% från Left Hand.

Färgen är guld med lite orange, vätskan är lätt grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt. Inga skumrester på glaset.

Doften är fruktig med mogna äpplen, lite bananarom, jäst och kryddiga/gräddiga toner.

Smaken är friskare och lite syrligare än de tyska veteölen. Jämfört med dem är kroppen också betydligt svagare. Smak av äppelkart, vaxbönor och lite jäst. Eftersmaken är mycket mild, nästan helt frånvarande.

Kolsyran är stark och frisk, bubblorna är små. Vätskan är ganska lätt, känslan i munnen torr.

Jag vet inte... Jag har inte druckit så mycket annan amerikansk veteöl, men den här var på alla sätt mesigare än de tyska originalen och det är väl inte riktigt vad jag väntat mig. Jag håller mig nog till de sydtyska sorterna i fortsättningen.

Vilket är lite trist, det känns som jag har en speciell relation till Left Hand eftersom de var bland de första amerikanska mikroölen jag drack för sådär 10 år sedan. Och så har jag träffat deras trevlige bryggare.

Men men. Hade det inte varit för Systembolagets rigida inköpspolitik hade man kanske fått någon mer av bryggeriets riktigt bra öl hit. Som Jackman's APA.

Betyg: 2,5. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 19:90 för 355 ml.

2009-04-03

Oppigårds Single Hop Ale

Jag blev faktiskt förvånad när jag fick höra att Oppigårds Bryggeri inte bara tagit sig in i Systembolagets fasta sortiment, utan i BAS-sortimentet vilket innebär att den här ölen i minst ett halvår kommer att finnas i alla butiker. Visst gör de jättebra öl, men att de skulle lyckas så här bra hade jag aldrig trott. Ibland verkar faktiskt hårt arbete och konsekvent kvalitetstänkande fungera.

Single Hop Ale är en blond ale med slovensk Styrian Golding som enda humlesort. Ja, det står "american blonde ale" som stil på Beer Advocate beror enbart på att de inte velat/orkat lägga till "engelsk blonde ale" i databasen. Alkoholhalten är 4,8%

Jag har tidigare druckit den här på fat, och då fick den betyget 3,75, läs här.

Färgen är ljust koppar, det höga benvita skummet sjunker ner till en fingertjock skumkrona, lämnandes lite rester på glaset.

Den rätt kraftiga doften domineras av humlen: Gräs, hö och blommor. Lite honung, en viss bitterhet och torkade frukter. Doften får mig att tänka på den hus-smak som Shepherd Neame har.

Smaken är uppfriskande och humlig, men inte överdrivet bitter. Hö, aprikoser, torkade äppelringar och lite engelsk jäst. Eftersmaken är torr och medium-bitter med toner av mineraler, franskbröd, gräs och snittblommor.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna är medelstora.

En mycket lättdrucken blond ale med den där speciella gräsiga Styrian Golding-aromen. Den här kommer troligen att bli en stapelvara här hemma i sommar! Fast här begriper jag inte varför de inte säljer den i halvlitersflaska?

Betyg: 3,75 (igen!). Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 16:70 för 330 ml.

Ännu ett panatlantiskt samarbete

Skotska Brew Dog, amerikanska Cambridge (Cambridge, Ma) och lika amerikanska Stone har tillsammans bryggt en öl... De bestämde sig redan från början att det skulle bli något i en stil ingen annan hade gjort. Efter mycket funderande så har de nu presenterat Juxtaposition Black Pilsner, en kolsvart imperial pilsner på 10% ABV och 100 IBU.

Jag har ibland suttit med andra ölintresserade och spånat "vilka typer finns kvar att göra" men efter imperial mild känns det som en omöjlig fråga att besvara. Men med skicklighet, envishet och erfaranhet verkar allt gå.

Läs mer om denna bastardöl hos Brew Dog och Stone.

Hm. Undrar om den kan tänkas komma hit och vem som i så fall tar hit den? Stone tas hit av Great Brands och Brew Dog av Philipson & Söderberg (som annars mest pysslar med champagne, känns det som).

DeuS

Fick ett tips från en bekant: Man kan via Galatea (varför ville jag först kalla dem Gardena?) privatimportera den krispigt torra champagneölen DeuS från Brouverij Bosteels. 1.320 Kr för 6 flaskor kan nog anses som ett rätt bra pris. Och det är den perfekta ölen för nyårsfirandet!

Ctrl-Kölsch-Delete

Och på tal om öltypen Altbier... Det finns en gammal vänskaplig fejd mellan orterna Köln och Düsseldorf om vilken lokal öl som är bäst. I alla fall orternas studenter verker tidvis engagerade i frågan. Och här är ett intressant inslag i debatten (kan det ha kommit 1/4?) som jag hörde talas om för flera år sedan.

Min vän Thorild plockade fram länken och hade vänligheten att komma med översättning och kommentar åt oss:

Die Kölsch-Taste ist da

Kölsch-tangenten är här

"Alt" kan tas bort från PC:n

KÖLN. Vid en rutinundersökning framkom att det "Düsseldorfska tangentbordet" ännu är i bruk vid många företag, myndigheter och hushåll. Detta måste utan dröjsmål åtgärdas. Vänligen avlägsna omgående tangenten "Alt". Fackhandeln kommer inom kort att tillhandahålla en "Kölsch"-tangent.


Vad som här sagts gäller givetvis också för den aldrig använda tangenten "Alt Gr". Denna kommer att bytas ut mot den betydligt mer relevanta tangenten "Kölsch 0,4 l".

(Thorilds kommentar: Gr i "Alt Gr" kan utläsas som en förkortning för "Groß", som betyder "stor". Såväl Alt som Kölsch serveras typiskt i mindre glas, så får man ett 0,4-litersglas fullt är det alltså en stor Alt resp. Kölsch. Se där, vad man kan vitsa till det!)

2009-04-02

Sigtuna Påsk Alt Bier

Jag har redan tidigare skrivit om de "kvarvarande gamla tyska ölen" när jag recenserade Rhenania Alt. Utifrån den texten kan man anta att Altbier är lite halvobskyrt. En alt brukar förresten ligga kring 4-5%

Ännu mer ovanligt är turboversionen av stilen, Sticke (ett lokalt slangord för hemlig) som typiskt har en alkoholhalt kring 6-7%.

Och så har vid då den här ölen som skaparna själva kallar en "Doppel Sticke". En snabb webbsökning ger att det finns exakt 1 annat kommersiellt exempel på den här stilen, så här snackar vi exotisk ölstil!

Jag har haft lite blandade erfarenheter av öl från Sigtuna Brygghus. Så fort de började buteljera sin öl beställde jag sommaren 2007 en blandad låda från dem och insåg att ¾ av ölen var infekterad. Samma upplevelse hade jag med ett par fatöl från dem och deras julöl häromåret var inte heller så jättetrevligt.

Men nu verkar de fått ordning på buteljeringen och hjälp med byggandet och de senaste ölen jag druckit därifrån har varit helt OK. Kanske dags att lätta upp attityden mot dem.

Påsk Alt Bier är en doppel sticke bryggd av Sigtuna Brygghus tillsammans med distributören Wicked Wine. Den är på 7,5%.

Färgen är djupt, djupt brunröd, vätskan är klar. Det varmbruna skummet är först fingertjockt, men sjunger något till ett tjockt lock lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften är lyxigt maltig med rostade toner, lite chokladsås, en lätt syrlighet och en del torkad frukt. Torra eleganta toner. Lite kaffe, vispad grädde och surdeg. Bra humle!

Smaken är stor men samtidigt elegant. Rena klara smaker av lätt rostad/bränd malt, massor av tysk (och kanske engelsk?) humle. Torrt osöt. Friskt bitter eftersmak med massor av malt, lite rostade och aningen eklagrade toner och ädelhumle. Avslutningen ger ett lagrat intryck med trä, torr bitterhet och rentav lowland-whiskey. Den varar länge.

Kolsyran är medium till lätt, bubblorna är små. Vätskan är lättflytande men också mycket len.

En riktigt oväntad öl, och riktigt bra: Utan tvekan det bästa som jag druckit från Arlandastad. Kanske inte den ideala följeslagaren till påskbordet, men en jäkla bra öl som digestif efteråt. Hade jag blindtestat den hade jag nog gissat på en engelsk old ale, kanske bryggd av några uppstudsiga bryggare som Brew Dog.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Påskölsläppet, just nu finns 4.238 flaskor hos Systembolaget. Pris: 29:90 för 500 ml.

En fånig observation: På Systembolagets bilder är ölet tappat i en returflaska, men det har väl aldrig Sigtuna jobbat med?

2009-04-01

SorbonX

Nyfikenheten stiger. Foto: Restaurang Sorbon

Restaurang Sorbon i Bromma jobbar hårt på att bli en ölentusiast-krog utanför Stockholms innerstad. All heder åt dem för det!

Som en del i detta håller de nu på att brygga sitt första öl hos Sigtuna Brygghus, namnet är SorbonX.

Så mycket mer än att det är en öl säger de inte, utan tycker att de nyfikna ska komma till krogen på premiären på långfredagen den 10 april.

Läs (ganska lite) mer om det här.

Så under tiden kan vi ju spekulera. Jag gissar att det kommer att bli en kryddad ale på över 6%. Men jag vet inte mer än någon annnan egentligen.

Köpfest

Lite aprilnyheter... Lite påsköl (fast Blåkulla var slut i butiken)... Och ett par flaskor av gamla bekantingar... Och så står man där vid kassan och har köpt öl som jag måste ha tre vinkartonger för att frakta i. Och är 750 spänn fattigare. Hur gick det där till?

Å andra sidan. När jag strövade runt i butiken gick en man igenom butiken med fyra lådor Stone IPA på en kärra. Hela butiken darrade av vördnad och avund. Eller var det bara jag som darrade?

Så fick jag ändan ur vagnen och beställde mitt-i-månaden-släppen Nøgne Ø Sahti och De Dolle Oerbier. Det fanns kvar hundratals flaskor av båda i depån, så det var inga problem.