2009-11-08

Lär dig identifiera öl!


Exempel 1: Ordvitsande namn och/eller illustration. Bild med djur i svårbegriplig situation. Rörig och lätt naiv typografi. Dova färger. Alltså en öl från Belgien.



Exempel 2: Ordvitsande namn och/eller illustration. Bild med djur i svårbegriplig situation. Rörig och lätt naiv typografi. Skrikiga färger. Alltså en öl från USA.

16 kommentarer:

  1. Jag ser med förväntan fram emot din utläggning runt Westvleteren.

    SvaraRadera
  2. Angående att identifiera öl så ser man ju både i din blogg och andra forum de mest fantastiska beskrivningar av hur ett öl doftar och smakar.

    Det är toner, jordiga toner, rostade toner, komplexa toner, klara toner, syrliga toner, sötaktiga toner etc. som kombineras med allt från brända gröna bananer till farinsocker, sirapslimpa, torkade dadlar, kolapudding etc.

    Själv kan jag bara beskriva ett öl som gott eller mindre gott och har t.ex. ingen aning om hur man känner mer eller mindre humlesmak och än mindre olika humlesorter i ett öl. Man skulle kunna beskriva mig som en amatör som vill lära sig mer.

    Hur går man tillväga för att lära sig analysera doften och smaken hos ett öl och beskriva det i sådana termer som jag tar upp ovan? Finns det några böcker man kan läsa, metoder man kan följa, speciella ölgrupper där olika karaktäristika tydligt framträder eller hur går man tillväga?

    SvaraRadera
  3. @Kapten Skumkrona: Att identifiera öl är ju inget man lär sig på fem minuter, jag har druckit öl "seriöst" nu i ungefär tre år och jag har fortfarande massvis att lära mig.

    Man kan ju t. ex börja med att jämföra två så lättillgängliga öl som en Staropramen och en Guinness för att göra det riktigt enkelt. Där tror jag (och hoppas) att det är lätt även för en amatör att känna att det finns en massa rostade toner i Guinnessen som inte finns i en Staropramen. Du kommer förmodligen också känna en massa blommiga och beska humletoner i Staropramen som du inte kommer att finna i en Guinness.

    För att sedan utveckla det hela kan du ta t. ex en Sierra Nevada Torpedo Extra IPA och jämföra med en enklare lageröl som Nils Oscar God Lager. Förslagsvis provar du God Lager först och du kommer förmodligen känna en viss blommighet och en lätt beska med en viss maltbakgrund och eventuellt lätta inslag av rotfrukter.

    Gå sidan vidare med Torpedo och du kommer förmodligen upptäcka att den är ett oerhört mycket beskare öl som drar åt det tropiska hållet med inslag av tallbarr, kåda och grape med mera. Det kommer även finnas en viss restsötma från malten i den.

    Här har du enligt mig en bra början för att känna olika toner i ölen.

    Sen kan du ju gå vidare med att jämföra t. ex en Timmermans Tradition med en St Peter's Cream Stout. Där kommer du förmodligen att upptäcka att Timmermans är ganska syrlig och torr med en trevlig körsbärssmak. I Cream Stouten å andra sidan lär du finna kraftigt rostade och chokladiga toner med inslag av torkad frukt och russin.

    Sen det där med humlesmak eller humletoner beror ju på vilka humlesorter ölet är humlat med. Ofta kan man läsa sig till vilka humletoner ett öl är humlat med och i vilka skeden i processen man användt vilka humlesorter med mera. Smaka på två öl med samma humlesorter och du kommer förmodligen upptäcka många likheter, prova däremot två med hela olika så kommer du förmodligen upptäcka stora skillnader.

    Nu kan jag känna att mitt lilla utlägg blev väldigt basic och lite rörigt, men ölen jag skrev om hittar du förmodligen på närmaste Systembolag, så det är bara att köra igång. Men man kan ju säga att ju fler öl man prova desto fler smakpreferenser får man. Du kommer snabbt lära dig känna skillnad på olika IPA:s, Stouts, Lagers, Bitters, Lambiks och Veteöl med mera.

    Öl är gott och spännande!

    Glada ölhälsningar, Fredrik på bloggen Ölkultur med David & Fredrik

    SvaraRadera
  4. Jag googlade på Westmalle Trippel och kom in här.
    Jag var för ett halvår sedan på en ölprovning på Duvel.
    Personligen så tycker jag att man kan urskilja smakerna nästan precis när man får ölen i munnen.
    Olika öl kan man känna smaker i olika delar av munnen.
    Te.x så tycker jag att Mardesous 8 smakar lite banan i gomen.
    Även en grej är att surpla i sig ölen istället för att dricka den.

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen mina herrar.

    Jodå, nog kan jag skilja olika öltyper från varandra men att hitta exempelvis tallbarr och kåda, som du tar upp Fredrik K, i en smak. Hur vet man hur dessa smakar, eller "toner av brända gröna bananer"?

    Med risk för att framstå som lite korkad: för mig känns det nästan som om man skulle beskriva en smak som "ospelad vinylskiva" e.d.

    Jag kanske borde "backa" lite (dricker idag mestadels olika ale och Gambrínus) för att hitta det som du Fredrik K beskriver som "blommiga och beska humletoner" och "viss blommighet och en lätt beska med en viss maltbakgrund och eventuellt lätta inslag av rotfrukter".

    Annars tänkte jag att man smakade på ett flertal olika ölsorter som t.ex. hade smaken citrus gemensam för att på den vägen lära sig hur citrus (i öl) smakar.

    Ber att få återkomma i ämnet.

    SvaraRadera
  6. @Kapten Skumkrona: Ja du, visst kan man tycka att det gränsar till snobbism. Jag har väldigt svårt att sätta ord på alla de smaker som framträder. Men det är ju som Fredrik säger, ju mer man provar desto lättare är det ju att känna smaker. Sedan om det är jord, bränt, sirap eller allt vad "nördarna"skriver så är det vad Du hittar för smaker som gäller. Allt utgår från vilka smakreferenser DU har....Eller??

    SvaraRadera
  7. Snobbism? "Nördarna"?

    Isåfall vill jag också bli en snobb och en nörd. Jag vill också lära mig hur man analyserar doften och smaken hos ett öl istället för att bara säga:
    – Den här tycker jag är kalasgod.

    Jag skulle hellre kunna säga:
    – Den här är väldigt god därför att du här hittar såväl ... som ... men också toner av ... och en anstrykning av ...

    SvaraRadera
  8. @Kapten...: För vems skull vill du lära dej det??? För din egen eller för att imponera på polarna?? Räcker det inte med att du gillar en öl pga att den smakar gott?? Eller att ölen som du själv sa smakar"ospelad vinylskiva"? Det är ju Din smakupplevelse det handlar om......Men som sagt......ju mer sorter du smakar desto mer lär du dej

    SvaraRadera
  9. @Anonym - Jag vill lära mig för att få ut mer av att läsa bloggar som den här och andra forum där öl recenseras.

    Angående "imponera på polarna" så har jag lärt mig att vara försiktig med mitt ölintresse.
    Jag uppfattas redan som snobbig (när det gäller öl) bland några av mina kamrater eftersom jag ibland uttalat mig negativt om Sofiero, Kung, BlåGul etc. och dessutom går med näsan i vädret och kommer med en "blandpåse" när andra dricker Norrlands Guld en hel kväll.

    >>Räcker det inte med att du gillar en öl pga att den smakar gott?
    ----
    Jodå, men om alla resonerade så skulle ju inte bloggar som denna existera. Vi läser ju den här för att vi är intresserade av öl och allt runtomkring drycken och för att vi vill veta mer, kunna mer, lära oss mer och kommunicera om allt som rör öl (inkl. dofter och smaker såklart).

    Jag känner att jag inte är riktigt "med i tugget" och tänkte försöka "hoppa ombord på tåget".

    SvaraRadera
  10. Visste inte ens att man kunde lämna så långa kommentarer...

    SvaraRadera
  11. Tips inför julölen som kommer snart. Välj ut några julöl som du tror att du gillar, prova dem och skriv ner vilka smaker du uppfattar.
    Jämför sedan dina egna anteckningar med
    a) Systembolagets beskrivning
    b) Producentens beskrivning
    c) Tidningsrecension 1
    d) Tidningsrecension 2
    e) Tidningsrecension 3 osv

    Du kommer att se många precisa beskrivningsord men ändå varierar de ofta mellan de olika provarna. Och har man väl konstaterat att professionella provare beskriver samma produkt på olika sätt är det kanske lättare att slappna av och dra till med vad man själv upplever utan att oroa sig så mycket för om det är "rätt" :)

    SvaraRadera
  12. Marcs idé är ju alldeles utmärkt om man vill komma igång med att sätta ord på smakerna man känner. Kunde inte ha sagt det bättre själv. :)

    SvaraRadera
  13. Jag vIll rekommendera att man faktiskt smakar på det som öl brukar beskrivas med. Köp hem några olika öl som du redan "kan", och provsmaka skumbananer, tallbarr, grapefrukt, russin och allt vad man kan hitta i beskrivningar mellan klunkarna. Att medvetet smaka på öl kommer inte ge dig referenserna, men att medvetet smaka på en sked sirap kommer göra det.

    SvaraRadera
  14. Kul diskusion.... Min lilla åsikt om det hela är ju att det inte finns nåt facit... Det är ju det personliga "smakbiblioteket" som sätter normen.

    SvaraRadera
  15. Spot On.

    För mer kul läsning: www.olradet.se

    SvaraRadera