2009-09-01

Garrett Oliver om saker och ting del II

Vi kom att prata om vad som var på gång i framtiden i ”Brewers Reserve”-serien. Speciellt ett öl var Garrett eld och lågor över: Det var, om jag fattat det rätt, en svart ale av något slag där malten först rökts över trä som blandats med bacon. Sedan bryggdes det och lagrades på wiskyfat tillsammans med bacon-flott enligt något slags process egentligen utvecklad för att ta bort fett från vatten, fast körd tvärtom. Eller något ditåt. ”Antingen kommer det här att bli helt fantastiskt. Eller skitäckligt!"

Det började pratas om den formliga invasion vi upplevt i Sverige när det gäller amerikansk mikrobryggd öl de senaste fem åren, och det stundtals lite underliga urval av bryggerier som skett. Här blev Brooklyn-mannen rätt kritisk: Enligt honom har snacket gått bland bryggerierna att Sverige är en bra marknad, och många svenska distributörer har sökt upp amerikanarna som gärna åkt hit på en Europa-semester. Bryggarna blev nöjda, importörerna blev nöjda och Systembolaget fick in tillfälliga nyheter som säljs med god avans. Fast allt som kommer hit är inte bra.

Varvid vi kom in på Systembolaget, som tydligen är snarlikt det alkoholsäljarsystem de har i Ontario, Kanada. Dan Ihrelius, inköpschefen på ölsidan, hyllades som en exemplarisk motpart.

Och så det här med brygerier utan bryggverk. Å ena sidan sådana som Mikkeller, en bryggare som åker omkring och gör öl hos andra. Å andra sidan sådana som Galatea och TOMP som har egna varumärken som direkt konkurrerar med de bryggerier som brygger ölen. ”Vad händer en het sommar om inget bryggeri har överkapacitet längre?”. Garrett trodde inte det systemet skulle fungera i USA, man är tvungen att kunna brygga sin egen öl av trovärdighetsskäl, även om det bara är enstaka procent av ens totala försäljning.

Återkommer i ämnet, då mer om Local 1.

8 kommentarer:

  1. Det där baconölet låter häftigt. Hoppas du försökte övertala honom att sälja det till Sverige om det blir av.

    SvaraRadera
  2. Håll inte andan, Brewmaster's Reserve-serien säljs i östra USA (definerat som "till Texas"), de exporterar dem inte. Om den blir lyckad och hamnar i det fastare sortimentet så är det kanske inte omöjligt.

    SvaraRadera
  3. Låter helt galet, vore iofs skoj att försöka brygga bacon-öl själv.

    Man kanske ska göra ett försök och brygga något liknande själv. Men hur sjutton ska man få in fettet i vätskan...

    SvaraRadera
  4. Det verkar inte klokt att Systembolaget köper in öl om det inte finns ett Bryggeri? TT, Arboga

    SvaraRadera
  5. Låter märkligt att han säger att det inte skulle fungera med licensbryggning i USA. I England har livsmedleskejdor som Tesco egna öl vilka i vissa fall bara är en egen ettikett och i andra helt egna produkter bryggda på andras bryggerier, skulle förvåna mig om det inte är på samma sätt i USA. Dessa som mest är ljus lager är för mig fullt jämförbara med Arbåga etc.

    Vad det gäller jämförelsen med Mikkeller så hade inte Brooklyn heller något eget bryggeri, deras öl bryggdes inte ens i stadsdelen som namnet syftade till utan licensbryggdes på en anläggning utanför City.

    SvaraRadera
  6. Samuel Adams brygger inte speciellt mycket själv har jag hört.

    SvaraRadera
  7. @Stefan: Jag tror att nyckelordet är ”Fat washing”.

    SvaraRadera
  8. Tack Bark jag hittade direkt en massa info. Det verkar inte vara så avancerat som jag först trodde.

    SvaraRadera