2009-07-07

Småfunderingar på kvällskvisten

Jag funderar lite fritt.

La i morse till ytterligare en svenskspråkig ölblogg (Nils Oscar) till min iGoogle-sida för sådana. Räknade snabbt ihop dem till 34. Och till det kommer en handfull engelskspråkiga baserade i Sverige. Det är en del.

Undrar om vinnördarna är lika aktiva? Eller finns det 500 svenska vinbloggar och det är omöjligt att följa allt? Jag har ingen aning om hur den världen ser ut.

En annan sak som inte ger mig ro: Färsk öl. Det började med att jag läste inlägget Färska humlebomber – är det något för Sverige? hos bloggen Bröderna Lindströms ölkällare. Och inte bara texten utan även de vettiga och initierade kommentarerna.

Och så, i veckan, läste jag bröderna Alströms ledare i senaste numret av Beer Advocate Magazine där de högljutt pläderar för färsk öl.

Visst finns det öl som blir bättre av att lagras, och ett fåtal måste lagras innan de når sin höjdpunkt: Jag drack häromåret ett smakprov av raketbränsle-stouten Mikkeller 黑 som var rätt hemsk med spretiga smaker och aggressiv alkohol, men jag är övertygad om att min lilla flaska kommer att bli jättegod om 3-5 år.

Något fler öl är goda som de är, men mycket bättre när de fått mogna samman. Mitt paradexempel är Nøgne Ø Porter, som efter ett år i skafferiet fått mjukare kanter och en helt annan djupare karaktär.

Men det är undantag. Knappt mätbara marginalfenomen, oftast starka öl som efterjästs på flaska.

All annan öl är bäst färsk. Ölböderna nämner att de anser att tre till sex veckor efter tappning är ett bra riktmärke. Efter det börjar sakta men säkert ölen att bli sämre, framför allt är det humlens lättflyktiga oljor som bryts ner. Visst han en öl bryggd med hög noggrannhet och exemplarisk hygien ”hålla sig” i ett år, men det är en annan sak.

De gav i texten några goda råd, som väl riktade sig mot en amerikansk publik, men som borde vara en ögonöppnare även här:
  • Köp datummärkt öl
  • Köp från kylen
  • Kolla efter damm
  • Köp inte öl i reahyllan
  • Lämna tillbaka dålig öl (försök i alla fall)
Här skiljer sig situationen i Sverige en del från den i USA.

Datummärkningen är lagstadgad, och har i alla fall varit så sedan tidigt nittiotal. Tyvärr är det väldigt få som också visar när ölen är bryggd, så då får man räkna baklänges efter gissningar.

Kylförvarad öl? Jag minns när Pontus Enhörning försökte driva kampanjen ”Kall öl på Systemet” i radioprogrammet Önska(?). Det gick inget vidare, till slut hamnade han hos hög chef på Systembolaget som förklarade att deras vision och upplägg var att varorna skulle accentuera en fin middag i hemmet, och att man vill motarbeta spontankonsumtion. Ytterligare ett argument var att om de skulle ha öl kall, så måste de ha all öl kall för att vara konkurrensneutrala.

Damm. Det kanske kan ha ändrat sig, men när jag jobbade som säljare på Systembolaget dammades flaskorna aldrig, hyllorna sällan och golvet under hyllorna skurades bara någon gång i kvartalet. Så det är en bra indikation här med.

Reahyllan finns faktiskt på sätt och vis här med, kolla efter de röda priserna på Systembolagets hemsida. Fast Systembolaget är rätt bra på logistik och några stora mängder blir det sällan i butikerna. Å andra sidan verkade julölen reas ut väldigt fort i år.

Lämnat tillbaka öl har jag gjort, och det har jag aldrig haft problem med. Flaska med en del innehåll tillbaka och kontanter tillbaka, med bara elementära frågor om orsaken. Systembolaget är nämligen också de intresserade av när saker gått snett, och det verkar vara distributören som får ta den ekonomiska smällen. Och så får de statistik.

Men man ska kanske aldrig säga aldrig. De tre vinkällarbutikerna har ju temperaturkontrollerade rum till sina dyraste viner. Men jag håller inte andan.

Vad gäller krogen får man lite lite på krögarens känsla (entusiast-ställen) eller snålhet (de flesta ställen): Att ha fat/flaskor liggande kostar likviditet. Även där ska man kunna säga till om man tycker att något är fel.

5 kommentarer:

  1. Ett problem med Sverige i jämförelse med ex Storbritannien och Irland (där jag varit aktiv bryggare) är att väldigt få pubar i Sverige har kylrum.

    Har varit med om att få returer från pubar där ölen hållit närmare 40 grader vid upphämtning. Fat som står i varma källare (ex vid oljepannor) och förråd mår inte bra. Är ölen då också ofiltrerad som många hantverksbryggares öl är i Sverige gör inte saken bättre. Den enda kedjan som jag vet håller bra klass är Bishops Arms som alla har mycket bra kylrum.

    Andra problem som kan ge dålig öl (har också sett exempel på detta i vår verksamhet) är dåliga rutiner vad gäller rengörning av ledningar och pumpar. Detta är också något som man i Storbritannien är långt mycket bättre på beroende på att man är van med vad ofiltrerad öl gör mot ledningar. Det räcker inte i alla situationer med att använda steriliserande produkter som oftast tillhandahålls av Carlsberg vid rengörning. Man behöver ibland "sopa rent" ledningarna ordentligt, vilket inte alla anser vara nödvändigt. Reguljärt byte av ledningar är att rekommendera, för har man sett en 2-3 år gammal ledning som varit tveksam rengjord så förstår man att ölen ibland kan smaka lite konstigt.

    Jag rekommednerar alla som får ev defekt öl på pub/restaurang (fat eller flaska) att begära pengarna tillbaka. Sedan får vi producenter eller importörer göra en undersökning av vad som hänt och var i kedjan bryggning - tappning - pub - strupe det gått fel...

    Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera
  2. Tänk att det finns fler än jag som tycker att öl skall konsumeras färsk :-)

    Å andra sidan gilar jag inte riktigt "rundheten" som ofta uppkommer vid längre tids lagring, jag föredrar att det spretar lite.

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg. Det behöver skrivas mer om det här så att även svenskarna får upp ögonen. Jag vill inte ens börja fundera över hur många gånger jag har fått tag i trötta humle(icke)bomber, ofta på krogen också där de haft flaskorna stående framme. Även de bästa krogarna här i Malmö verkar inte ha koll på hur man hanterar buteljerad öl som ska hållas så färsk som möjligt.

    SvaraRadera
  4. Var nyligen i Finland, där fanns det kyldisk på Alko. Även min sahti, som jag beställt via mejl, hämtades kylskåpskall från lagret./ Lill-Einar

    SvaraRadera
  5. Rätt märkligt att inte fler tycker till om humlefadda öl. Är ju i mångt och mycket en färskvara och det behöver inte vara några DIPA för att man ska märka av att ölen tappar stinget efter några månader.

    SvaraRadera