2009-01-31

Brödighet


Plötsligt kom jag att tänka på ordet brödighet, ett ord som ger knappt 9.000 träffar på Google. I alla fall de första handlar om öl eller vin (kan en Champagne vara brödigt?).

Det lite intressanta med det ordet är att det känns väldigt "Systembolaget". Alltså det systembolag som fanns innan 1994 med försäljning över disk, beige-gröna inredningar, spritflaskor i skyltskåp och ett ganska torftigt sortiment av öl, ingen starkare än 5,6%.

Då var det finaste som en öl kunde vara just "brödigt".
Medelstor beska med en mycket brödig, rostad smak med en lång eftersmak. Mindre kolsyra, krämigare skum.
beskrevs en sort. Idag heter det om den
Knäckig, humlearomatisk smak med medelstor beska, inslag av apelsin och rågbröd.
Ett steg framåt (kan du gissa vilken öl utan att titta efter?), det verkar generellt som de bytt "brödig" mot "maltig".

Min insikt i hur Systembolag detta ord är var när jag åt middag hos mamma. En släkting som jobbar som systembolagsäljare var också där och fick provsmaka någon dansk stark ljus lager. Hennes första kommentar var "Oj, vilken stor brödighet!".

Det intressanta är att just jämförelserna mellan öl och bröd, som är bakgrunden till brödigheten, verkar vara speciellt för Sverige. Eller i alla fall språkligt okänt i engelskan, när jag tittar på recensioner på Beer Advocate eller Rate Beer så är det sällan som brödsmaker nämns av andra än svenskar.

Brukar du använda "brödig"?

5 kommentarer:

  1. Det skulle väl vara vörtlimpa i enstaka fall annars är det nog malt som gäller.

    SvaraRadera
  2. Skrev faktiskt precis en recension där jag för första gången skrev att ölet hade inslag av vitt bröd. Men samtidigt beskrev jag den som maltig.

    Tycker att inslag av en viss sorts bröd är en helt korrekt beskrivning av hur öl kan smaka.

    SvaraRadera
  3. Havre, vört och kanske även råg är ju element som man associera till då och då. Beroende på humör kan det då kanske bli ett brödigt.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag kallar ganska ofta en öl för "brödig" (om den är det alltså :) ), men så är jag också följande:
    *Anställd på systembolaget
    samt
    *Flitig hemmabakare,

    så det kanske inte är så konstigt? Bröd och öl bygger till stor del på samma råvaror, och är man van att även reflektera över vilket bröd man äter så kanske kopplingen är naturligare?

    SvaraRadera
  5. En champagne kan absolut vara brödig, och jag tycker det är en trvlig ton.

    SvaraRadera