2008-08-29

Live and direct from Uppsala!

Mobilfoto: Thorild Selén

Min vän Thorild i Uppsala rapporterar direkt från händelsernas centrum (Luthagens Livs): Slottskällans har kommit med en ny folköl: Källarlager som de beskriver som "En mörk ölsort ursprungligen lagrad i isfyllda källarvalv".

I afton: Extremt och amerikanskt



Det har nämnts i kommentarerna till något inlägg, men till och från har English Shop i Söderhallarna välkryddade chips från amerikanska Blair's Sauces & Snacks. De här, Habanero, rankas av dem i chilistyrka som "XXX" eller "Crazy!". Och...

Det är det. Hett alltså. Och det tycker jag om. För det här är inte bara OAOAOAAOaoaoaoaoaoaoaoaoao!-starka, utan har även en finfin karaktär av såväl goda chips som av fruktig habanero; lite jordkällare och blommor liksom.

Till det något likadeles amerikanskt som klarar att hantera hettan: Den rejält humlebittra Hercules Double IPA från Great Divide.

Whooho!

Vilket åter bevisar tesen att till riktigt kryddstark mat (eller "mat") så passar en kraftigt humlad öl bättre än de milda exotiska lageröl som många verkar dricka av slentrian.

Panil Divina

En italiensk lambic ska väl kunna skrämma bort de sista resterna av förkylningen?

Nej, jag visste inte heller att en sådan öl var möjlig, men Divina från
Panil Birra Artigianale bevisar tesen att italienarna i brist på egen stark öltradition kan ta de mest spännande bitarna från hela världen. Bryggeriet ligger i Torrechiara, strax söder om Parma.

Färgen är guld med en aning orange. Fastän ölen har en rejäl klump jäst i flaskans botten håller sig vätskan i stort sett klar. Det fingertjocka skummet sjunker ner till en vit ring med lite skumpartiklar som flyter omkring.

Doften är syrlig med toner av äppelkart, jäst, mineraler och vinäger. Kemiska nyanser av lösningsmedel. Lite söta dofter av sylt balanserar syran.

Smaken är först sur, men den blir snabbt balanserad av söta frukter och en mild ton av jäst och mineraler. Eftermaken är uppfriskande syrlig (lagrad vinäger) med smaker av gröna äpplen, kex, deg och vitmögelost. Avslutningen är torr och syrlig.

Kolsyran är något mildare än vad jag väntat: Mer åt medium än stark. Vätskan är lätt.

Inte den mest komplexa eller syrliga lambic-ölen jag druckit, men väl en av de mest lättdruckna. Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter juni 2008, ett fåtal flaskor finns kvar idag.

Duvel på fat

Beer Advovate berättar att Duvel, en av mina belgiska favoritöl, nu ska börja tappas på fat.Den kommer inte att jäsas en tredje gång (som flaskölen gör på flaska) och kommer därför att bil något svagare alkoholmässigt (6,8% i stället för 8,5%).

2008-08-28

Var köper man tröjor?

En text till lite relaterad till den förra (jag är fortfarande snuvig och väntar med öl till i morgon):

Jag funderar på att skaffa några pikétröjor med en enkel brodyr (obs, inte tryck) på bröstet där det står "Ofiltrerat" i en färg.

Någon som vet var man kan skaffa sådant i sådant i en upplaga om några få exemplar? Skicka en kommentar eller ett mail!

2008-08-27

200!

Ungefär såhär tänker jag mig mina läsare samlade.
Foto från 1908 av George Grantham Bain.

Antalet läsare av min lilla ölblogg har ända sedan starten i stort sett konstant i jämn hastighet blivit fler och fler,om jag ska lita på Google Analytics. Och senaste veckan har det konstant varit över 200 unika besökare. Så många har det aldrig varit förut.

Men det ska jag inte. Lita på Google Analytics alltså. Jag vet att vissa läser mina texter på andra sätt än att vad som det verktyget kan se, så lågt räknat är det väl en 10-20% till.

Och precis som jag nämnde förra gången det var introvert statistikgloende, så verkar ni vanvettigt trogna: Kurvorna för helt nya besökare följer i stort sett den för besök, och de som redan räknats återkommer ofta varje dag som jag skriver något.

Tacksamheten över att ni verkar uppskatta vad jag gör, både via intressanta kommentarer, mail direkt till mig och mängden besök, är stor. Det här är fortfarande lika kul och lätt att hålla på med.

Men varför tycker jag egentligen att det här med unika besökare per dag är viktigt? Jag har ju inte ens någon reklam på sidan som skänker mig evig rikedom. Jo, det är av marknadsföringsskäl.

När jag ska förklara vad jag pysslar med för andra är det väldigt enkelt och effektivt att säga "Jag har en blogg som handlar om öl och som har 200 läsare varje dag. Det är den största svenskspråkiga i sitt slag". Det må vara överdrivet förenklat, men det funkar. Även när jag ska prata med "branschen"; bryggerier, importörer och barer etc. Det är liksom inte bara öldrickaren Magnus Bark som de når när de pratar med mig i rätt sammanhang. Size matters.

Ett mål har jag kvar, och det ligger högre än såhär. När jag nått det ska jag se om det börjar gå att få pressmaterial, lite förhandsinformation, pressreleaser och bilder. Att använda här, såklart. I den mån det finns - förbluffande många bryggerier av varierande storlek verkar lite klumpiga i sina kontakter med omvärlden.

Inte vet jag om det mål jag satt upp är nåbart över huvud taget: Seriöst öldrickande (usch vad jag tycker illa om det uttrycket) är en rätt smal värld. Det kanske inte finns så många potentiella läsare?

En gång till: Ni är bäst! Det evinnerliga tjafs som jag så ofta ser på forum och i bloggkommentarer har aldrig dykt upp här. Tack!

2008-08-26

Tokens Röklakritsporter


Bryggaren Morgan Peilot från Ölands Gårdsbryggeri rapporterade just i Ölfrämjandets forum att Systembolaget kommer att ha med 600 flaskor av den nya Tokens Röklakritsporter i mitt-i-månaden-släppet i september.

Röklakritsporter.

Smaka på ordet. Känn hur det är på tungan. Mmmm... Omskakande.

Jag kommer att försöka få tag på den i alla fall, som den lakritsjunkie jag är.

2008-08-25

Ytterligare små funderingar på kvällskvisten

Känner mig lite småförkyld och hoppar över den planerade ölen.

Så i stället funderar jag över vad som måste vara en (ny)lansering i Sverige. På allt fler krogar och arrangemang (exempelvis Grolsch Block Party)får man se reklam för nederländska lagern Grolsch, en öl som tidigare mest varit känd för att folk på åttiotalet tog med sig flaskorna med patentkork hem från utlandsresan.

Den importeras av Galatea, så de är väl inblandade av den ökade exponeringen.

Jag hade tänkt att illustrera den här texten med en Grolsch-flaska ur arkivet, men så upptäcker jag att jag inte ens recenserat lagern. Häpp.

2008-08-24

Gästöl på BA Linköping

Hade de klarat sig bättre nu än då?

Jag har hållit igen på barbesöken senaste tiden. Så nu fick jag ett sms från en vän som informerade att gästölen på Bishops Arms Linköping just nu är
Om nu någon skulle vara intresserad. Gas-Janne har jag nog bara druckit från en halvkrasslig flaska... Jaja. Himla käckt med en massa svenska mikrobryggerier i vilket fall.

The Black Lion Inn II



Igår var vi förbi the Black Lion Inn på Gamla Rådstugugatan i Norrköping. Jag har tidigare skrivit lite om stället, och nu var det dags att inte bara glo genom fönstren utan gå in, äta dricka och gnälla.

Vi gick genom krogen, som länge var det nattöppna kaféet Woodstock och för några år sedan blev det puben Three Queens som ursprungligen hade mycket höga ambitioner men som snabbt blev en ganska standardmässig småtrist krog (som dock hade en utmärkt bookmaker toast).

Men nu är det Black Lion Inn. Och jag måste säga att de som ligger bakom inte bara läst på hur en snyggare viktoriansk pub ska se ut på utsidan, utan även inredningen har utförts stilsäkert med en pubdel och en matsal. Den senare får mig lite att tänka på en nyrenoverad stadshotellsbakficka från det tidiga sjuttotalet.

Förutom ett intressant sortiment av fatöl (ca 10 britter, några tyskar och tjecker, någon svensk) fanns det en välfylld blandad kyl med brittiskt, tyskt/holländskt, tjeckiskt och svenskt öl (mest Åbro, men också några Nils Oscar) samt lite blandat från Australien, USA etc. I andra hörnet av baren fanns ytterligare en kyl med någonstans kring 50 belgare.

Jag tittade lite på menyn och bestämde mig rätt fort för en Belhaven Twisted Thistle - när såg man senaste en skotsk IPA på fat i Norrköping? Sambon tog sin vana trogen en Fullers London Pride (och vem klandrar henne?) till våra "2008 Augustifest hamburgare".

Ölen var lika god som vi väntat, och efter en stund kom maten in. Den var ojämn. Hamburgarna var närmast cylinderformade och i övrigt aningen torra och lite småtrista. Ska det vara så svårt att platta till lite köttfärs själva va? Hmph.

Nå, pommesen var också ordinär och jag saknade (lite förvånat) maltvinägern att stänka på den processade potatisprodukten. Den snabba och vänliga servicen ordnade snabbt fram en liten kanna rödvinsvinäger som jag kunde droppa på mina frityrpinnar. Till burgaren var det färskt olivbröd som verkligen var jättegott samt en tigersås-dressing som kunde varit lite starkare.

Min törst hade nu växt till sig och jag tittade på listan för att beställa en Hofbräu Original. Så... Var den slut. Jag nöjde mig i stället med en vältempererad Breznack Lager.

Nå. Vad tyckte jag då? Kanske inte den där direktimporterade kuben av England som jag innerst inne önskat, men en väl snygg tolkning av konceptet - stilsäkrare än många andra.

Att Åbro är inblandade står utan tvekan, ölen som fanns var därifrån eller (troligen) importerade av dem. Personalens kläder var Åbro-märkta.

Mer spekulationer: Är det verkligen en lokal krögare som står bakom det här? Det är lite för snyggt, för genomtänkt och för dyrt (bara det mönstrade klinkersgolvet i bardelen måste gått på en hel del). Det är i mina ögon lite för mycket "koncept" över det hela.

Att det här är ett försök att ta marknadsandelar av Bishops Arms är ganska uppenbart (de ligger två kvarter från varandra). En av servitriserna kände jag dessutom igen som en av de som längst jobbat på BA i Norrköping.

Sedan tänkte jag på namnet. Black Lion Inn. Lion... Lejon. Åbros logotype är ett smäländskt lejon.

Nu går jag verkligen ut på hal och tunn is, men det skulle inte förvåna mig mycket om det här är ett experiment från Åbro för att se om de kan skapa en kedja av egna pubar. Misstankarna blev inte svagare av att en bloggläsare uppmärksammade mig på att domänen blacklion.se registrerades av Åbro Bryggerier AB under januari 2008.

Jag kommer dock inte att lägga in den här baren i Beer Advocate-registret. Jag hade gjort det för 10 år sedan, men inte nu. Det krävs lite mer nu. Real Ale. Eller egenimport från svenska eller internationella mikrobryggerier.Eller ännu mer nördig anglofili:

Det låg Folkbladet och Expressen på baren, men ingen Guardian, the Independent eller Times.

Det fanns Walkers chips att köpa och fyra i rad att låna från baren, det uppskattas även om det inte var Shut-the-box eller Shove half penny...

Ni fattar var jag tycker att ribban ska ligga?

Saliga Munken, Norrköping


Har jag fattat saker och ting rätt så ägs den rätt nya Norrköpingskrogen Saliga Munken av samma grupp människor som äger kvarterskrogen Durkslaget och det klassiska konditori Broadway. En del av lokalen och köket är bageri och konditori Broadway Express.

Lokalen, en gång "posttvåan", ligger på S:t Persgatan vid den öppna plats som förr var en tråkig samlig buskar, men som nu gjorts i ordning och går under namnet Chamberts Plats. Just att det det varit ett större postkontor märks: Halva golvet i restaurangen är av kolmårdsmarmor och ölfaten är väl instängda i det gamla kassavalvet.

Ölen kommer från Krönleins, förutom ställets två egna husöl Glada Munkens Källaröl (egentligen Three Hearts Källaröl) och en vanlig lagerfinns en en belgisk ale på fat samt ett flertal egna och importerade flasköl (här ville stavningskontrollen byta till "slasköl). Vin- och spritsortimentet lämnade jag därhän.

Sambon var lite småhungrig och vi blev rekommenderade en "hel plockbricka", som skulle innehålla lite blandat vad kocken kunde erbjuda. Det var en stor tallrik med grillat bröd i mitten och kryddig lufttorkad skinka på kanten samt en massa små skålar med diverse innehåll: Vitlöksmarinerade räkor. currykokta grönsaker, fetaost, mozzarella, chilimarinerad kronärskocksbitar, oliver, kryddig majonås-sås och säkert något jag glömt. Ett annorlunda grepp på ett känt koncept.

Vi satt på uteserveringen och tittade på allt folk som var på väg till/från Augustifesten och som hängde utanför Bosniska föreningen. Ytterst behagligt.

Krönleins Three Hearts Källaröl

Så var jag igår på inspektionsturné i Norrköping. Jag börjar väl med det enklaste, att recensera en ny öl.

Saliga Munken tar sin öl från Krönleins, som dessutom skapat två "husöl" för krogen. Den ena av dem beskrevs som "en ofiltrerad lager" och hette Salige Munkens Källaröl (som verkar vara samma som Three Hearts Källaröl). En svensk Zwickel Bier? Inte vad jag väntat mig, men stilen är en favorit och en pint beställdes för 49 kronor. Styrkan är på 5%.

Färgen är gul med toner av orange och guld, vätskan är måttligt grumlig. Skummet är fingertjockt och vitt.

Doften har lite orena toner av jäst och jord. Söt malt, lite fruktiga och bittra humletoner.

Smaken är frisk med en lätt syrlig bitterhet. "Orena" toner av mogen frukt; ananas, kiwi och äppelkart. Toner av jäst och deg. Eftersmaken är jordigt maltig med en frin bitterhet och sött fruktig humle.

Kolsyran är medelkraftig med stora bubblor, vätskan är mjuk.

Om jag hade fått den här i handen hos en tysk bryggpub hade jag väl tyckt att den var aningen bättre än medelmåttig, men i det här sammanhanget uppskattar jag den än mer. Jag är förvånad över att Krönleins som annars haft ett rykte som lite småtrista kunnat få fram en så har bra öl i en annars ovanlig stil. Betyg: 3,7.

2008-08-22

Öl på SBWF 2008

Nu har en uppdaterad (men långt från komplett) lista över öl som kommer att finnas på Stockholm Beer & Whisky Festival släppts: Listan.

2008-08-21

Noiraude Bière Blanche de Lorraine

Mina vänner Morgan och Peter var för några veckor sedan på bilsemester i östra Frankrike. Där, i Lorriane och Alsace, finns det kvar rester av den ölkultur som uppstod under de delar av historien som området var tyskt. Tack för den här flaskan! Skicka öl!!"½!!½

En av de traditionella stilarna i regionen är Bière Blanche, det koncept som i Belgien kallas Witbier: Ett syrligt veteöl där man under bryggningen tillsätter olika kryddor i ölet. Noiraude kommer från Les Brasseurs De Lorraine och har en styrka på 4,5%.

Färgen är guld, vätskan är anignen grumlig. Den lilla skumkronan sjunker snabbt ner till en vit ring. Inga skumrester på glaset.

Doften är kryddig och lite sur. Kardemumma, nejlikor, oregano och muskotnöt. En aning kanel. Torra toner av vetedeg och rått kött. En antydan till mint? Ovanlig och spännande!

Etiketten är komönstrad, och banne mig om ölen inte har en intressant och inte oäven ton av ladugård! Rejäla mängder av nejlikor, kardemumma och muskot. Lite mildare smaker av kanel, kryddpeppar och rostade kastanjer. Mustiga jordiga toner av jäst och kikärtor. Den långa eftersmaken är milt jordig med en blandning av kryddor, nötter och en lätt nyans av söta citrusfrukter. Det kompletteras efter ett bra tag av lite torr syrlighet.

Kolsyran är medel till stark. Vätskan är något len.

Den första "bière blanche" jag provat. Udda och fascinerande på samma sätt som många av de belgiska witbieren. Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Inköpt på plats i Frankrike.

Hacker-Pschorr Hefe Weisse

Ännu en av de stora klassikerna. Som inte finns på Systembolaget... Hacker-Pschorr Hefe Weisse från ett av de mest klassiska sydtyska bryggerierna: Hacker-Pschorr Bräu. Tack för den, Henrik!

Färgen är varmt djupt orange-gul med en ton av beige; vätskan är grumlig. Det tre fingrar höga skummet sjunker sakta till ett fingertjockt benvitt luftigt lock, lämnandes lite flor.

Den inbjudande doften är ren, fräsch och milt sur med noter av gröna bananer, mogna bananer, bagerijäst och vetedeg. Rika toner av mineraler, vetemjöl och en antydan till zura wine gums.

Smaken är inte så söt som jag upplever att många (speciellt svenska) veteöl är; den är snarare torr och aningen bitter med smaker av gröna bananer, vetedeg, krispiga mineraler, fruktgodis och en lätt jordig ton. Den milda eftersmaken är balanserad med lite syrliga toner, exotiska frukter och jäst/jäsande deg. Antydnignar av aprikoser och körsbär i avslutnignen.

Kolsyran är relativt mild för stilen, men det ger än mer plats för den fina eleganta smaken. Vätskan är len i munnen och aningen tjock.

En mycket ren och väldigt balanserad Hefe Weissen. Troligen en av de mer lättdrickna veteöl jag någonsin druckit, det är nästan tur att jag bara fick byta till mig en flaska!

Betyg: 4,25. Jag hade gett än mer om det varit lite mer kolsyra och en rejälare eftersmak. Tillgänglighet: Privatimport via Brill.

Bonden!


Fick just ett nyhetsbrev från Hantverksbryggeriet där be berättar att de i morgon (22 augusti) lanserar sitt folköl Bonden på Saluhallen i Västerås. De skriver att det är en tolkning av "English Mild Ale".

En öltyp som jag saknat mycket. Hoppas att den är god och man kan få tag i den utan att åka till Västmanland.

2008-08-20

Vardag

Vad händer? Nja, inte mycket. Igår drack jag min sista flaska av Hercules DIPA, den var precis lika god som den varit förr.

Och idag var jag förbi Systembolaget och la handpenningen för Dales Pale Ale och beställde 6 nya Hercules från lagret i Sundsvall. Personalen verkade glad att se mig; butikschefen tyckte "Nu kan jag äntligen få se hur man ska hantera en privatimportbokning!".

2008-08-18

Dale's Pale Ale-pris

Minns ni att jag önskade en offertDale's Pale Ale från Oscar Blues Grill & Brewery? Knappt jag heller. Men nu har den i alla fall kommit. 25:30 styck. Helt OK, tycker jag och beställer en låda.

Senare tillägg: Nu kom priset på Old Chub Scottish Style Ale från samma bryggeri: 27:30 kr styck i låda om 24. Den tackade jag nej till.

2008-08-16

Röda sälar gillar inte att bli gamla

I våras köpte jag en hel del Red Seal Ale av olika anledningar (den främsta är givetvis att den är jättegod). Jag trodde att jag druckit upp dem för länge sedan, men häromdagen hittade jag en flaska i ett hörn av skafferiet.

Så i kväll, i linje med min sommarkampanj, öppnade jag den och började dricka. Hm, inte alls så balanserad och frisk som jag hade för mig. Snarare lite stickigt söt, karamellig och syrlig. Tittade på datummärkningen: Bäst före siste juli. Det ska ju inte vara någon stor fara på så kort tid, men den här hade inte gått att dricka om ytterligare några veckor.

Inget att långtidslagra, alltså. Fast den passar väl bra till påsen med Walkers vinägerchips som visst gick ut i april 2008.

I stället för öl: Logga

En sak som jag lovat mig själv den här semestern var att byta ut blogg-loggan, som nu tjänat sitt syfte i ett år.

Hypatia byttes mot Milk Script, bilden på förra årets reseinköp byttes mot en bild på en samling flaskor från 1993 (som jag kommer att återkomma till), men annars är det väl sig likt. Den kanske blev väl skarp. Jag får väl glo lite till på den och göra en version till...

The Black Lion Inn


En krögare i Norrköping har definitivt läst igenom stilboken "Att öppna en brittisk pub i viktoriansk stil" och sedan skapat The Black Lion Inn.

Jag har inte hört talas om stället förut, och vet inget mer om det.

När jag kikade in genom fönstren såg jag (troligen falska) cask-handtag med bland annat ESB, Hobgoblin och London Pride. En del "vanliga pumpar" med företrädelsevis Carlsberg(?)-distribuerade öl. Matsedeln såg lite snyggare ut än Bishops Arms', men annars verkar de rätt snarlika (sagt utan att ha varit där).

Det blir besök så småningom. Liksom på Saliga Munken några hundra meter därifrån som också verkar ha kollat den del på Storbritannien för inspiration. (borde inte stället heta Salige Munken egentligen?) Undrar vem som gör deras husöl förresten?

2008-08-15

Sigtuna Unicum Verum

Sigtuna Brygghus bryggde sin första öl i maj 2006. Två år senare firar man detta med att brygga förstaölen Unicum Verum en gång till och lägger till ordet Jubileum på etiketten. Dessutom buteljerade man den och sålde några flaskor till Systembolaget. En stark ljus belgisk ale på 7% är det.

Färgen är orange-gul, vätskan är klar. Skummet fräser till lite när man häller upp ölen och sjunker sedan ner till ett halvfingertjockt lager. Flaskan innehåller lite jästfällning.

Doften är söt och fruktig (torkade aprikoser, mogna äpplen) med toner av honung, jäst och lite kryddor. Allt som bör finnas i den här typen av öl, men kanske lite mindre än jag tycker att det borde.

Smaken är fräschare och mer bitter än vad jag minns från andra öl i samma stil. Lite syrliga vete-smaker, en hel del aprikos och mandel. Aningar av tobak (inte röken), snittblommor, lite jäst och äppelkart. Eftersmaken innehåller lite värmande alkohol såväl som en medelbitter smak, lite vetemjöl, mineraler, torkad frukt och citronskal.

Kolsyran är stark, massor av jättesmå bubblor. Vätskan känns lite socker-kladdig i munnen, men mjuk och len är den.

Renare, bittrare och mer lättdrucken än vad jag väntat mig: Helt klart den bästa öl jag druckit från Sigtuna hittills. Å andra sidan var de andra som jag drack för ca 1½-2 år sedan mer eller mindre infekterade.

Betyg: 3,55.

Förresten... Det märks att Sigtuna är ett rätt litet bryggeri: Etiketten är lite sned och har kvar den streckade linjen som visar var man ska klippa.

Nytt från Jämtlands!

Det var ett tag sedan, men nu kommer äntligen två nyheter från Jämtlands Bryggeri!

Det handlar om Jämtlands Indian Pale Ale och Jämtlands Oatmeal Bitter.

Det är det enda jag vet, förutom att det kommer att hållas en releasefest för inbjudna i Stockholm 10 sepetember.

Jag ser verkligen fram mot de här ölen, när och var de nu må dyka upp!

Det rullar på...


Jag fortsätter min kampanj "Drick upp det du har!", initierad av sambon. Ikväll blev det en Heineken och en High Five!. Den senare är fortfarande en riktigt riktigt god amerikansk IPA, och helt klart en av mina svenska favoriter.

2008-08-13

Systembolagets nyheter oktober 2008 (fasta sortimentet)

Utan vidare omsvep: De här ölsorterna kommer vi minst att se i butikerna minst ett år, från 1 oktober:

Namn, alkoholhalt, storlek, modul ("kvotgrupp"), pris
Spotlight är från Krönleins...

2008-08-12

Tillfälliga avbrott

Sista semesterveckan ägnas åt att ominstallera min dator från grunden.

Det tar lite tid, så bloggandet och öldrickandet får stå tillbaka en aning.

Jag har hittills på två dagar kommit så långt att jag uppdaterar Windows.

2008-08-10

Chipsvarning

Potatischips "Lättsaltade" från Lidl. Kan väl ha hetat Crusti Croc som deras andra snax.

Smakade som om de friterats i samma olja som fiskpinnar.

Hu.

Braunstein Heritage

Nu har jag gått och glott på den här flaskan (och än tidigare pappröret) länge nog. Nu struntar jag i att det står att man bör lagra den flera år (bäst före december 2017) och dricka den en kall vinterdag efter idogt snöskottnade: Wild & crazy, det är jag det!

Danska mikrobryggeriet Bryghuset Braunstein har skapat en doppelbock som de döpt till Heritage. Alkoholhalten är på respektingivande 10,6%. Min flaska är #449 av de 2.500 som tappades 2006.

Likt en cognac stannar vätskan kvar en kort stund på glaset när man snurrar det en aning (hjälp, vad heter detta fenomen? Är det det här som kallas "legs" på engelska?).

Färgen är mycket mörtk brunröd. Det lilla skummet försvinner fort till en liten beige ring med ett lätt fräsande. Vätskan är klar. Minimalt flor.

Den inbjudande och småtuffa doften har toner av rostade nötter, rött starkvin, en aning alkohol, bittermandlar, söta körsbär, lyxigt mörkt bröd. Svagare dofter av smör, kola, rök och gräddsås.

Smaken är mildare än vad jag väntat mig. Lagrat starkvin, söt körsbärsmarmelad, bitter- och sötmandel samt andra nötter, russin och plommon. Eftersmaken är mindre söt med fruktkola, karemelliserat socker, plommon- och körsbärsmarmelad samt en mycket mild torr ton av någon humle.

Kolsyran är medelstark med mycket små och friska bubblor. Vätskan är mycket len och känns lyxig i munnen.

Jag hade faktiskt väntat mig en riktig smakexplotion med massor av alkohol, men möttes i stället av en farligt lättdrucken och balanserad lyxlager. Inte dum alls.

Betyget dras dock ner av det frånvarande skummet. Visst får en stark doppelbock ha ett svagt skum, men det ska inte vara helt frånvarnade. Betyg: 3,95.

Ännu mer amerikanskt (om du är värdig)

Sånt här. Upplöst i lite öl.

Stora nyheter om höstens amerikanska nyheter: Jag har tidigare rapporterat att några av ölen från Stone Brewing kommer hit i höst, och nu kommer nyheten att än fler kommer att vara tillgänliga via privatimport! (först uppsnappat av Baggen)

Länk.

Världens bästa öl - igen

I decembernumret av Beers Of The World förra året fanns en lista över vad deras jury tyckte var världens bästa öl (jag skrev lite om det här).

Redan i det senaste numret (augusti-september) var det så dags för en ny lista. Och alla de fyra huvudkategorierna hade helt nya öl:
Och jag noterar väl samma sak som förra året: Inga av dem går att köpa på Systembolaget, ingen av dem är brittisk. Fast Tripel Karmeliet har jag faktiskt druckit!

Senare tillägg: Såväl Tripel Karmeliet som König Ludwig Wiessbier finns i beställningssortimentet.

Hur mycket ska man lita på en sån lista då? Jag vet inte riktigt... Fattar jag reglerna rätt betraktades bara öl som lämnats in till juryn (250 sorter) och alla recenserades i två omgångar vid samma tillfälle. Varje kategori (drygt 50? 60) har också egna vinnare, så 250 öl kanske inte är så mycket som det låter.

Men det är klart, en inspiration till nya upptäckter kan det ju vara.

Ännu senare tillägg: Efter ännu mer tänkande har jag kommit fram till att få fram 60 vinnare ur 250 öl inte kan ge några vettiga resultat alls. Det vore som att välja ut världens bästa öl ut Hakets sortiment.

2008-08-09

Att skriva konstiga tecken

Ofiltrerat ska ju bara handla om öl. Men... Nu kostar jag på mig att kasta in ett tips för er andra som skriver saker på webben, saker på norska, danska, tjeckiska, ungerska, arabiska, hebreiska eller andra språk där tangentbordet inte riktigt räcker till.

Det är ett tillägg till Firefox som man i så fall inte klarar sig utan: AbcTajpu (hemsida).

Med det tillägget fär man exempelvis en högerklickmeny som ger åtkomst till sånt som Ĝ, ŧ, Ξ, ζ, Ж, ц, ≥, ⅝ och ℬ. Samt snabbt byta teckenkodning på markerad text. (rkrzcryivf EBG13).

En grafisk meny med de vanligaste accent-tecknen via ett snabbkommando.

Eller bygga egna tangentbordskommandon för att komma åt vanliga ovanliga tecken.

Rekommenderas.

2008-08-08

Pilsnergubbarna Bogesund 1307 Jubileumsöl

Dags för den sista av ölen i Bogesundsserien från importören Pilsnergubbarna: 1307 Jubileumsöl, en stark tjeckisk pilsner på 6,5%. Som egentligen är gjord av Pivovar Hlinsko Rychtář.

Gyllene färg. Det fasta två fingrar höga skummet är vitt. Ett lätt fräsande hörs när man häller upp den. Nästan inget flor på glaset uppstår.

Doften är ganska kraftig: Maltig med lite alkohol-toner och en nyans av ädelhumle.

Smaken är söt och väldigt maltig. Lite smaker av franskbröd och deg. Märkbar alkohol i eftersmaken liksom fullkornsbröd och en försiktig syrlig-bitter humlesmak. Alkohol i avslutningen.

Kolsyran är medelstark och bubblorna medelstora. Vätskan är aningen tjock.

Nä, hörrni. Tjeckerna ska nog hålla sig från att göra såhär starka öl. Lättdrucken, javisst, men bara aningen bättre än alla de svenska sjukommatvåorna. Betyg: 3,2.

Slottskällans Strong Ale 2007

En till ur skafferiet, någon gång ska man ju dricka upp vad man köpt. Och jag har fortfarande en '06 och en '07 kvar. Hoppas det kommer en omgång i år med så jag kan genomföra en "vertikalprovning" - det vore kul.

Slottskällans Strong Ale 2007 från Slottskällans Bryggeri är en engelsk strong ale på 6,7%. Flaska #2161!

Det uppstår ett lätt brus när jag häller upp ölen, liksom ett stort luftigt ljusbrunt skum. Det sjunker efter en liten stund ner till ett fingertjockt lock. Vätskan är klar och vinröd med lite brunt. I stort sett inga skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är komplex och söt: Tobak, alkohol, rött starkvin, rostade nötter och mandlar. Torkade aprikoser och körsbärssylt. Lite lagrade toner.

Smaken är svagare än doften... Madeira, köttbuljong, körsbär och bigarråer. Men mitt intryck är att det är en mjuk och närmast tillbakadragen smak. Och var är djupet? Eftersmaken har smaker av russin, blandad torkad frukt, bittermandel, vingummi och an antydan av lagrad ost. Avslutningen är söt.

Kolsyran är mild; vätskan är lätt och len.

Jag... Jag är inte helt övertygad. Den här har lagrats i ungefär ett år, men resultatet verkar snarare ha blivit vattnigare och mildare i stället för komplexare och rundare. Betyg: 3,55. (för er referens fick årgång 2005 3,85 och 2006 4,1)

Mitten-i-månaden-nyheter augusti

Köplats

Det här kommer att säljas i vinkällarbutikerna 15 augusti:

Namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Jag känner mig väl inte så jättelockad av någon av dem, ärligt talat. Left Hand-ölen är ju intressant, men inte en doppelbock på stor flaska: Den blir bara stående.

2008-08-07

Young's Double Chocolate Stout. What happens?

En bekant påpekade häromdagen att Double Chocolate Stout från Young's plötsligt var som bortblåst från bryggeriets website.

Är den på väg bort?

Jag frågade i Beer Advocate-forumet och fick svaret att Young's höll på att göra om sitt flasksortiment - alla deras flasköl kommer i framtiden att ha jästfällning i flaskan, men om det kommer att finnas chokladöl eller inte verkar ingen veta.

Va? Fråga bryggeriet? Näää... Det vore fusk. ;)

Har jag verkligen inget foto på den flaskan förresten? Nä?

Senare tillägg: Vi kollade på fel hemsida. Här är den rätta sidan. Tack till den anonyme tipsaren!

Oppigårds Late Summer Ale

Mer svenska nyheter. Den här gången från Systembolagets augustisläpp: Late Summer Ale från Oppigårds Bryggeri. Som jag tidigare nämnt är det här samma öl som Early Summer Ale som döpts om för att passa Systembolagets inköpsplan. Det ska vara en amerikansk pale ale på 5%.

Färgen är guld, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är hårt, luftigt, benvitt och ojämnt. Massor med flor.

Doften är verkligen tufft amerikansk: Grapefrukt, smör, karamelliserat socker, en stor bitterhet, russin och kryddiga blommiga toner. Robust och komplex på samma gång.

Smaken är frisk med maltiga toner av mörkt bröd, en stor bitterhet, lätt rostad malt och en fin syrlig (nästan sur) ton från vetemalten. Mogna smaker av russin, gran, kåda och ek. Eftersmaken innehåller en allt större bitterhet, smör-artade lagrade toner, lite syrliga veteöl/wit-smaker och en lätt antydan av fruktgodis. Den bittra avslutningen kompletteras med franskbröd.

Kolsyran är medium till mild, vätskan len i munnen.

En finfin amerikansk pale ale, gränsande till en amerikansk IPA. Ytterligare en utsökt öl från Dalarna! Betyg: 4,25.

2008-08-06

Skebo Triple Gold Bitter

En öl från Skebo Bruksbryggeri vid namn Triple Gold Bitter; en engelsk bitter på 4,5% humlad med East Kent Goldings, First Gold och Styrian Golding (ni fattar namnet ja?) som firar bryggeriets ettårsjubileum.

Ölet finns bara som privatimport på Systembolaget (tack till Baggen för den här flaskan). Och det verkar fortstätta så: Bryggeriet ser mer problem än pengar med att hamna i beställningssortimentet just nu. Trist men sådan är verkligheten.

Färgen är guld med en aning orange. Vätskan är oklar. Det låga skummet faller fort ner till en liten vit ö mitt i glaset. Nästan inget flor.

Doften är lätt jordig och lite bitter. Torkad frukt, lite blommor, torra toner av jäst. Lite oren/oklar på något sätt.

Även smaken har jordiga toner av jod, jäst och milda söta toner och en smak av rågbröd från malten. Humlen ger en mild bitterhet, en aning av mint och kakao och en trivsam lätt syrlig eftersmak. Annars hittar jag där jordiga-jästiga smaker, en aning läder, lite frukt (gröna äpplen, koriander) och en bra smörig avslutning.

Kolsyran är mycket mild, små bubblor. Vätskan är lätt och mycket len. Som det ska vara!

En knepig öl att recensera. Det kändes inte riktigt som den släppte in mig. Visst finns det många tecken på en riktigt prydlig engelsk bitter i den här, men det fanns orena och aningen unkna toner som jag inte alls uppskattar: I vissa stunder kändes det som att dricka en öl från en oerfaren hembryggare.

Betyget blir därför 3,15. I mångt och mycket räddat av den fantastiska känslan i vätska och kolsyra.

Ölands Tokens Clusterbomb

I fredags var vi förbi Tegnérs Gömställe, en krog i Vasastan, Stockholm, som koncentrerat sig på buteljerade svenska mikrobryggda öl. Förutom öl har de snygg svensk husmanskost; jag åt silltallriken och rödingen och kan verkligen rekommendera maten (speciellt äppelcurrysillen!).

En svensk öl hann jag också recensera: Tokens Clusterbomb från Ölands Gårdsbryggeri. Ytterligare en amerikansk IPA på 6%, humlad med bland annat Cluster och Amarillo.

Vätskan är lite oklar, färgen mörk bärnsten. Det två fingrar höga skummet är benvitt och ojämnt.

Doften är oväntat svag: Lite syrlig humle och alkohol.

Smaken startar med en mild ton av vax och anonym humle. Lite metallisk - kemisk bitterhet som ändå skapar en balanserad smakbild. Eftersmaken är syrligt bitter och ganska lång. Lite frukt i avslutningen.

Lätt kolsyra, len vätska.

Mindre humleintensiv än vad jag trott, den får mig attt tänka på hur en brittisk ESB skulle smaka om den var amerikansk i stället. Jag ser att min recension här ser ganska negativ ut, men det var inte alls någon dum öl. Betyg: 3,65.

Och därmed var semesterresan till Stockholm avklarad.

2008-08-05

Närke Rainbow Warrior

Det var ju Europride i Stockholm förra veckan.

Akkurat, som borde vara ett av de bästa ställena att glo på paraden från, firade med ett specialöl skapat av Närke Kulturbryggeri: Rainbow Warrior, en amerikansk IPA på 6,3%. Ölen serverades i ett glas gjort för Delirium Noël - rosa elefanter i tomteluva var det mest "gay" de kunde hitta...

Färgen är guld-orange, vätskan klar. Skummet är vitt och två fingrar högt. En del flor på glaset.

Doften är milt sur-bitter med frukiga (fruktgodis) toner. Kryddor. Mycket ellegant.

Den dominerande smaken kommer från humle med såväl amerikanska som brittiska influenser. En hel del estrar och lite apelsin i eftersmaken som är lång med en växande fruktig bitterhet.

Kolsyran är lätt och frisk, vätskan är ganska lätt.

En annorlunda djup smak. Väldigt god. Betyg: 4,3.

Dark Star Summer Meltdown


Oliver Twist fanns det i fredags en real ale från Sussex-bryggeriet Dark Star: Summer Meltdown. Jag var osäker om stilen när jag drack den, men noterade att alkoholhalten var 4,8%.

Dark Star förekommer ofta på såväl OT som Akkruat - jag tror jag såg minst fyra fat liggande på Akkurat i söndags - och varför inte, deras öl är alltid intressanta och goda.

Färgen är halmgul med en dragning åt guld, det lilla skummet är vitt.

Doften är friskt fruktig med honung och citron.

Smaken domineras först av citron, sedan kommer lite honung och syrlig citronsyra. Lite jord i den långa eftersmaken, fläderflom och citronsaft.

Kolsyran är mild (som det ska med en öl från ett välhållet cask) Vätskan är rätt tjock.

En lättdrucken törstsläckare, men kanske med väl mycket citronsmak? Först i efterhand har jag fått lära mig att den här ölen är kryddad med färsk kinesisk ingefära.

Betyg: 3,75.

Oppigårds Summer Twist

Oliver Twist... Det blev visst två sommar-ale där samma kväll - bäst att ha passat på medan den (sommaren) höll i sig.

Oppigårds Bryggeri satsade på humle i sin femprocentiga amerikanskispirerade pale ale Summer Twist. De själva beskriver den såhär:
Vi har bryggt en ny sommarale som är kryddad med humlesorterna Bramling Cross och Amarillo. Som bittergiva har vi använt Pacific Gem. En spännande blandning som har en läskande beska när sommarvärmen kommer.
Jag drack den på fat. Och så här tyckte jag om den:

Färgen är ljust bärnsten, det fingertjocka skummet är benvitt.

Fruktig humlig doft. Lite grapefrukt och metall/jord, aningen gran.

Smaken domineras av humlen, den är frisk och balanserad. Amerikansk i stilen. Vax och gummi. Mycket frisk. Syrlig-bitter eftersmak med grapefrukt, lite alkohol och aningen rostad malt.

Kolsyran är kraftig, vätskan mycket len.

En mycket trevlig sommaröl med en spännande humlekombination. Och Oppigårds har fortfarande inte gjort en öl som gjort mig besviken! Betyg: 3,85.

Nynäshamns Måsknuv Märzen

Det är väl lika bra att skriva av sig lite. Börjar med en recension skriven på baksidan av ett underlägg från De Koninck, det här var den andra av de två svenska tillfälliga fatölen man i söndags serverade på Akkurat.

Måsknuv Märzen är Nynäshamns Ångbryggeris' tolkning av en Märzen/Festbier på 5%. Som vanligt är det allittererade namnet hämtat från en geografisk plats i Nynäshamns skärgård: Måsknuv är en holme med ett par gamla fyrar på.

Färgen är guld, det fyra fingrar höga skummet är vill och hårt - snyggt.

Doften är lätt bitter med toner av sötma och honung. Humle av lite engelsk karaktär med antydan av smör.

Smaken är maltigt söt med godis och honung. Sedan kommer en bra bitterhet med lite metalliska inslag. Fruktiga smaker (torkad frukt?). Ganska låg bitterhet i eftersmaken, men den växer till sig efter ett tag. Smörig smak av diacetyl i avslutningen.

Frisk kolsyra, lätt vätska.

Ännu en välgjord Nynäs-brygd som kombinerar deras lite gräsaktiga hus-smak med hur en Märzen ska vara på ett klart godkänt vis - utan att för den skull bli helt fantastisk. Betyg: 3,8.

2008-08-04

Hej igen


Nu är jag åter från semesterresan.

Det blev en del öl. Nu ska jag bara samla ihop alla lappar, underlägg och kvitton jag skrivit recensionerna på.