2008-09-30

Priser, priser...

Jag var ute med jobbet igår.

Och kan inte riktigt bestämma mig för vad som sved mest i plånboken: En 0,4 Åbro Original på fat för 49:- eller en halvlitersflaska Dugges Bollox! för 105:-?

8 kommentarer:

  1. jadu.. där känns ju åbron som det klart dyraste alternativet sett till vad den kostar på bolaget.

    bolloxen kostar ju runt 43 kr, och den har jag aldrig sett under 75 kr "ute".

    SvaraRadera
  2. Många pubar och restauranger kör med procent-påslag, istället för att titta på påslaget i absoluta termer. Det gör att priskillnaderna blir flera gånger större mot konsumenten än vad den är i inköp för puben/restaurangen.

    Om de skulle räkna på ett fast kronpåslag och bara lägga på några fler kronor på en premium-flaska än på en industriöl, skulle det ge ett lägre pris till konsumenten på premiumflaskan. Vilket skulle leda till ökad försäljning av premiumöl jämfört med industriöl. Vilket skulle ge mer pengar till pubägaren och fler glada pubgäster som kan dricka bra öl till rimligt pris. Enkelt egentligen men en pedagogisk utmaning att förklara :)

    Mvh
    Marc Schuterman
    Brill & Co

    SvaraRadera
  3. Till saken hör väl att den första ölen drack jag på en Åbro-associerad "plankstek-krog", den andra på Bishops Arms.

    SvaraRadera
  4. bollox svider nog mest, för det svider lite mer när ett kvalitetsbryggeri slinter, som det gjort med bollox. dyrt och dåligt. åbro - inte SÅ dyrt, och dåligt.

    SvaraRadera
  5. Marc: Du får gärna försöka förklara vidare det där med procent-påslag kontra fast kronpåslag i absoluta termer?

    Du skriver att "Premium" ölen skulle bli billigare gentemot "Industri ölen" och generera fler glada ölgäster och mer pengar till pubägaren samt en ökad försäljning av premium öl från bryggeriet.. Det låter ju som en bra ekvation så vad är haken, varför införs inte detta istället för att köra med procent-förslag som leder till dyra priser på premium öl, snålare ölgäster som drar sig för att köpa premium öl och prova nytt samt automatiskt köper mindre öl vilket gör att pubägaren får mindre pengar och bryggeriet får sålt mindre öl likaså distributören?

    Säg att en bra exempelvis Dugges öl kostar någonstans mellan 75-105kr på en pub i dagens läge med procent-påslag, hur mycket tror du att den skulle kosta med fast kronpåslag?

    Jag är bara en vanlig ölgäst så du får gärna förklara för mig! Men mer försäljning av öl borde glädja både bryggerier och distributörer?

    SvaraRadera
  6. Martin, jag ska försöka förklara.

    Låt oss säga att puben köper in 50 cl ljus lager för 10 kr, använder en faktor på 5, och säljer för 50 kr. Vinst för pubägaren: 30 kr ex moms.

    Antag vidare att 50 cl premium-ale kostar 25 kr i inköp. Med en faktor på 5 här också skulle utpriset bli 125 kr. Vinst för pubägaren: 75 kr ex moms.

    Eftersom skillnaden är så stor i pris kommer de flesta kunder att välja att köpa ljus lager och vinsten för pubägaren blir bara 30 kr per flaska. Tråkigt för alla utom storbryggeriet som levererar ljus lager.

    Om pubägaren istället skulle räkna på det absoluta påslaget skulle de kunna lägga på exempelvis 35 kr per premium-ale, vilket ger 75 kr till kund ink moms. Om ljus lager kostar 50 kr och premium-ale 75 kr blir skillnaden så pass liten att många fler väljer premium-alen. Och alla blir gladare. Utom stor-bryggeriet som levererar ljus lager, men de säljer så många miljoner liter per år ändå så de klarar sig nog ;)

    Mvh
    Marc

    SvaraRadera
  7. Hehe. Själv köpte jag något som sved ordentligt igår; en Hansa Fatöl i Oslo på något jobbigt sunkhak. 56 NOK. Nä, då känner jag ändå att priserna på Haandbryggeriet Norwegian Wood, Haanbryggeriet Porter och Nögne Ö India Pale Ale på Vinmonopolet inte var så farliga ändå... ;) haha. Hoppas bara att de är goda.

    SvaraRadera
  8. Ehh, de flesta krogar kör 3ggr inköps priset på sina inköp.
    Gäller oftast "vanlig" öl, dyrare
    öl tas det bättre betalt för.
    Och egentligen handlar det om
    att lyfta "öl" som dryck.
    Inom "Vin" rynkar ingen på näsan
    när ett glas kostar mer p.g.a
    sort där tillgång, årgång e.t.c spelar in, men "öl" ska alltid vara
    en billig dryck, varför!
    Saknar kravaller på stan om
    priset på en Caffe Latte kontra
    faktisk kostnad..........
    I alla fall ska dock den berömnda
    "vinsten" täcka alla krogens kostnader,el, vatten, hyra, lön,försäkring, you name it, efter det ska det finnas pengar kvar till
    nytt inköp OCH en vinst, det är oerhört märkligt att krogen anses vara en non-profit organisation,
    ingen krog är stadsmissionen sist
    jag kollade! Är duktigt trött på
    alla som gnäller om priser, dåligt på TV 4? Byt kanal och sluta gnäll, det är absolut frivilligt!
    Dock är det utom tvekan att om
    kvalitets öl ska öka som segment så
    måste alla få betalt, kvalitet kostar alltid alltid mer.

    SvaraRadera