2007-08-31

Om privatimportens vidare verkningar

En bekant fick idag sitt första paket med öl från en dansk specialistaffär (Ølkonsortiet i Aalborg). Riktigt spännande amerikanska flaskor med humle utrört i lite öl.

Vilket har fått mig att fundera. Det oväntade utslaget i EG-rätten att privatimport var tillåten kommer att skaka om Systembolagets roll i grunden.

Det kommer att bli mycket lättare för ett litet Svenskt bryggeri att exportera sina varor till en entusiastbutik som sedan säljer tillbaka dem till svenska kunder än vad det är att få in varorna i Systembolagets sortiment.

Jag är övertygad att den här situationen i det långa loppet kommer att bli ohållbar och närmast löjlig.

Jag har ingen aning om hur det kommer att sluta, eller när. Men en ändring måste på något sätt komma till stånd.

Michael Jackson har avlidit

Michael Jackson, "The Beer Hunter", en av de personer som betytt mest för återuppväckandet av kvalitetsöl och lokala ölsorter, dog häromdagen. Ölvärlden har mist en stor profil. För att hylla hans minne anbefalles drickandet av en riktigt god öl.

Hans bok Stora Ölboken (en översatt version av Michael Jackson’s beer companion) i utgåvan från 1993 var en av de största anledningarna till att mitt intresse för öl blev något mer än bara "nåt att dricka". Den, i senare utgåvor, är tillsammans med Håkan Engströms En ölbok den litteratur jag brukar rekommendera de intresserade att gå vidare med när jag håller ölprovningar.

2007-08-28

Småplock

Tyskt guld

Jag drack just en flaska Flensburger Gold. "Gold" är ungefär den tyska motsvarigheten till amerikanarnas "Light Lager"; en lite mildare, lite svagare öl gjord för att drickas utan eftertanke. Och så var den här, samtidigt som dem smakade mer än jag trott. Tyvärr var tonerna av gräs lite malplacerade, så betyget stannade vid 3,5.

Strömsholms på gång

Fick idag ett litet nyhetsbrev där de inblandade i det uppstartande Strömsholms Brygghus berättade att de nu skrivit kontrakt på den lokal som ska bli bryggeriet. Av pappersarbetet återstår bara vissa kompletteringar. Det ska bil spännande att se deras utveckling!

Monks på gång

Ett annat nyhetsbrev (som knappast kan kallas litet) kom från Monks Café i Stockholm. De har under sommaren byggt ut och har numera en dedicerad matsal kallad "Pappa Panos". I övrigt kör de på i samma höga tempo som de startade med förra hösten. Kampanjen "All världens öl" kör vidare liksom "Tyska ölveckor" och "Amerikanskt gästspel".

Under sitt öppningsår fick Monks Café en del kritik för att låta mänden ölsorter ibland gå före kvaliteten och för att ha okunnig/oengagerad personal. Förhoppningsvis är nu de problemen lösta sedan länge.

Brist i Belgien

Visste du att... Det i våras var glasbrist i Belgien? Oväntat stor efterfrågan av belgisk öl i USA i kombination med att ett par små glasbruk stängde gjorde att några bryggerier fick göra produktionsuppehåll eftersom de inte hade något att hälla ölen i? Allt enligt senaste numret av tidningen Beer Advocate!

SMÖF 2007

SMÖF - Söderbärke MikroÖl Festival, hålls i år 26-27 oktober. Arrangörer är Malte - Söderbärke Ölvänner. Platsen är Folket Hus i Söderbärke. (rättad text)

2007-08-27

Frisör och havregryn

I eftermiddags var jag hos min favoritfrisör Dennis Barbershop - ett stamställe för den moderne stofilen. Bland vänte-lektyren hade han en liten bok betitlad Centralbryggeriet i Linköping : en epok i stadens kulturhistoria av Gunnar Kleist, utgiven 2005 (ISBN 91-631-6861-8 för den nyfikne).

Den tog upp historien kring Linköpings största bryggeri i stort och i smått: Vilka lastbilar som köpts in när, vilka som hade varit chefer och trotjänare, hur familjeutflykterna gick till, statistik och så vidare. Allt illustrerat med ett rikt bildmaterial. Det var bara en sak som man bara nämnde i förbigående vid ett fåtal tillfällen: Ölen. Och då bara som statistik eller varumärken. Lite tråkigt, jag hade gärna fått veta om man medvetet försökte utveckla smaker, hur de smakade och hur de olika varumärkena skilde sig från varandra.

Bokens slut påminner om så många andra. Efter andra världskriget köper de större upp de mindre (som läggs ner) i en allt snabbare takt. Till slut hade man en dominerande ställning i södra och centrala Östergötland och norra Småland. Så köptes de upp av Stockholms Bryggerier som köptes upp av Pripps. Bryggeriet i Linköping blev nedlagt 1971 och revs för att ge plats åt en parkeringsplats.

På bryggeriets tomt ligger numera hotellet Scandic Linköping City. När det invigdes för sådär 5 år sedan hette det "Hilton Linköping", och vid baren kunde man köpa det unika ölet Stångåöl som skulle efterlikna det som en gång bryggdes på platsen. Det var, bakom etiketten, en något modifierad Slottskällans Blond - ett gott öl.



Och i kväll blev det en sval mörk dryck: Det känns höstligt och därför gick jag direkt på Raasted Oatmeal Stout. Enligt etiketten är det årets vinnare från en hemmabryggartävlning. Ölen innehöll generösa mängder av såväl svart malt som havregryn, vetemalt och East Golings-humle. Gott, balanserat och oväntat friskt. Betyg? 4,15.

2007-08-25

Samuel Smith Nut Brown Ale

Samuel Smith's Nut Brown Ale. Jag köpte en flaska någon gång under resan, den har en dansk pant-etikett så det borde ha varit på stormarknaden i Aalborg eller exportbutiken iFredrikshavn.

Det var inte utan nostalgi som jag drack den här; i början av 1990-talet var inte riktigt ölsortimentet som det är idag. Dels var öl starkare än 5,6% förbjudna, dels hade inte trenden med brittiska pubar kommit riktigt än, Sverige var inte med i EU och Systembolaget var fortfarande styrt av alkoholmotståndaren Gabriel Romanus. Tuffa tider för en spirande ölälskare!

Men det fanns några Mellanmörka öl att välja på trots allt... Bass. Young's Ram Rod. Och så Samuel Smith's Nut Brown Ale.

Nu inser jag att det gemensamma för dessa öl är att de sedan reformen av ölimporten kring 1994-95 inte funnits på Systembolaget. Underligt.

Men Samuel Smith (ni vet, John Smiths bror (jo det är faktiskt sant)) Nut Brown Ale blev snabbt en favorit i sin klara profilflaska. Maltig, lätt rostad med toner av nötter och rågbröd. Mycket smak, men den var aldrig svårdrucken och passade till många sorters mat.

Så nu drack jag den igen, säkert för första gången på 15 år. Det är i en sån situation lätt att bli besviken, men icke! Precis lika god var den idag som den var då. Wow!

Fast flaskan var i brunt glas. Asch.

2007-08-24

Euston we got a problem

Så var det klart. Mellan 9-15 september komemr jag att gå en kurs i stadsdelen Euston, nordvästra centrala London:



View Larger Map

Så nu behöver jag få era tips på bra pubar och ölbutiker i centrala London. Att det finns gott om trevliga pubar med real ale i närheten vet jag redan exempelvis Head of Steam (som verkar ha bytt namn till Doric Arch) och Mable's Tavern. Vad gäller ölbutiker har jag varit hos the Beer Shop i Shoreditch som var lite av en besvikelse.

Det måste finnas bättre och intressantare ställen. Men var?

Åland på Systembolaget

Jag tittade just igenom Systembolagets septembernyheter en gång till, och såg då att jag tidigare missat Stallhagens Oktoberfestbier från Ålands Bryggeri. Recensionen på Beer Advocate får mig dock lite undrande.

Jag inte bara gillar deras öl i stort, deras personal (som jag träffade på Helsinki Beer Festival) var även den synnerligen trevlig.

Annars brukar lättaste sättet att få tag i deras öl vara på Viking Lines båtar till Helsingfors och Åbo där puben bukar ha någon av deras öl på fat. I övrigt anser jag att ölsortimentetBirka Paradise är genant uselt för en båt med så höga ambitioner.

Systembolagets beskrivning av Stallhagens Oktoberfestbier. Är det kanske rent av deras första öl här?

2007-08-22

En blå flaska

Radler är en tysk specialitet; en dryck som består av 40-50% pilsner och 60-50% lemonad (som kan vara mer eller mindre söt).

Den uppfanns i München 1922 när krögaren Franz Xaver Kugler fick besök av väldigt många cyklister. Så många att han höll på att få slut på öl... Snabbt improviserade han samman en blandning av citrondricka och pilsner, döpte den Radler (cyklist på tyska) och förklarade att dess låga alkoholhalt (2-3%) gjorde cykelfärden hem mindre vinglig än pils. Succé! Radler (eller Alster som det ibland heter i norra tyskland) är fortfarande en populär dryck, speciellt under varma sommardagar.

Innan 1993 gällde Reinhetsgebot, och ölblandningar fick inte säljas på flaska, utan man blandade den själv. Men numera är det en stapelvara för i stort sett alla tyska bryggerier.

Själv drack jag igår en Radler från Flensburger Brauerei. Lättdrucken, men kanske lite för söt och för lite citron för min smak. Och flaskan var, som rubriken säger, klarblå!

Stockholm Beer & Whiskey Festival 2007

Så var biljetter handlade för årets ölmässa. Inte för att det brukar vara fullt när jag kommer dit (så nära öppningsdags som möjligt), men det är väldigt trevligt att kunna gå förbi kön med kontantbetalande.

På mässans hemsidan finns en lista över utställarna och deras produkter. Ingenting riktigt spetakulärt än, men exemepvis House of Ales (huvudleverantör till Oliver Twist) har ju inte kommit in med sin lista än... Och det verkar ju fyllas på närmast dagligen.

Det blir nog säkert bra., även om det förra året och (framför allt) 2005 kändes som de höll på att förlora fokus en del; för mycket choklad och presentprylar, för lite öl.

2007-08-21

Ofiltrerat har hela listan!

Eftersom två personer oberoende av varandra bett mig att lista ölinköpen konstaterar jag LÄSARSTORM och skriver därför in listan. Mycket nöje (jag har säkert stavat fel någonstans).

  • Altenmünster Brauer Bier
  • Beck's Gold
  • Beck's Green Lemon
  • Berliner Kindl Jubiaums Pilsener
  • Brewpub Atlantic IPA
  • Carls Special
  • Djævlebrygg Mystikale
  • East Africa Tusker
  • Fanø Mørk
  • Faxe Royal Brown Ale
  • Flensburger Dunkel
  • Flensburger Gold
  • Flensburger Kellerbier
  • Flensburger Pilsner
  • Flensburger Radler
  • Flensburger Weizen
  • Fullers Golden Pride
  • Fur Renæssance 2006
  • Grafenwalder Hefe Weissbier
  • Grauballe Enebær Stout
  • Haandbryggeriet Pale Ale
  • Hacker-Pschorr Anno 1417
  • Hoegaarden Speciale
  • Jacobsen Extra Pilsner
  • Kongens Bryghus Gaase Hvid
  • Kongens Bryghus Tafeløl
  • König Pilsener
  • Köstritzer Schwartzbier
  • Liefmanns Goudenbrand
  • Lübz Bock
  • Midfyns India Pale Ale
  • Œttiger Pils
  • Raasted Cascade IPA
  • Raasted Oatmeal Stout
  • Refsvidinge Mørk Hvidtøl
  • Ribe Blond Ale
  • Roskilde Enebær Ale
  • Samuel Smith Nut Brown Ale
  • Schofferhofer Hefeweizen
  • Skagen Sawskum
  • Søgaard Dubbel
  • Tuborg Blå
  • Tuborg Hvid
  • Warwick Lause

2007-08-19

Royal Brown Ale

I en liten dansk livsmedelsaffär i en håla på norra Jylland finns det inte så överväldigande mycket öl att välja mellan: Tuborg, Tuborg eller Tuborg. Det är intressant att det kan vara knepigt att få tag på Carlsberg här, men traditionen är stark: Det här är Tuborg-land!

... Vilket är intressant eftersom Tuborg hos Carsberg Danmark har samma funktion som Falcon hos Carlsberg Sverige - märket man kan använda lite friare och lekfullare än prestige-varumärket Carlsberg.

Okej, nu var det inte de jag skrulle skriva omdet fanns lite annat att välja på. Den mest oväntade var väl Royal Brown Ale från Royal Unibrew (ett komglomerant av bland andra Faxe, Ceres, Albani och Maribo).

Det är lätt att tänka sig hur snacket gick i ett mötesrum på kontoret i Faxe:

- Hörni, det verkar som om vissa börjar se ner på våra gamla fina lageröl. Vi måste hitta på något för de där snobbarna som vill ha brittiska mörkare öl.

- Vi har ju våra starka
stout. Går inte det lika bra?

-
Nja... (folk börjar skruva på sig) Våra undersökningar säger att de vill ha något lagom brunt som inte smakar för mycket eller är starkare än 5%.

- Men vänta nu! Vi vet ju hur man gör lager. Vi tar och gör en vanlig mörk lager som vi jäser med överjäst! Då blir det ju en brown ale! Utan att det smakar så konstigt eller blir för ovant att göra! Och så blir den inte så dyr så vi kan sälja den billigt!

Hela rummet stämmer upp i hurrarop.

Och så blev Royal Brown Ale skapad. En brun öl med lite fruktig jästighet, men annars precis som en mörk eurolager. Resultatet blev en öl som jag gav betyget 2,6 och som jag nu kommer att glömma bort.

Soundtrack: Easy Star All Stars "The Great Gig In The Sky" (2003), the Searchers "Don't Throw Your Away" (1964), Fats Waller "You Showed Me The Way" (?), Bee Gees "I Started A Joke" (1968)

Om öl i tyska butiker

Jag fick i en kommentar en fråga om ölsortimentet i tyska livsmedelsbutiker.

Nu är kanske inte jag den som är mest berest i Tyskland, men några intryck har jag ju fått. Vet du mer? Har jag fel? Skriv en kommentar!

Lidl är de enklasta att skriva om. En weiss, två-tre lager och en lågalkoholöl. Alla av egna märken. Billigt.

Aldi påminner en hel del (ölmässigt) om brittiska Marks & Spencers: Fler sorter, lite snyggare, bryggda av kända bryggerier.

Kvartersbutikerna har storleksmässigt ungefär samma bredd som motsvarande svenska folkölshylla. Ibland med några av de stora importmärkena.

Stormarknader som Citti har ett enormt sortiment av tysk öl, en hel del dansk och belgiskt samt enstaka amerikanska lager och brittiska ale.

Sedan har man specialbutikerna, då främst med den nordtyska kedjan "Riepen" som i stort sett bara säljer drycker; läsk, öl, vin och sprit. Låga priser och en hel del importer och några "specialöl".

Utöver det finns det givetvis entusiastbutiker, men de har jag inte bevistat.

Alla de uppräknade har i varierande utsträckning lokalt bryggda öl. Inte för tillfredsställa oss ölnördar, utan helt enkelt för att man är lite konservativ och lokalpatriotisk: Den bästa ölen är såklart den som pappa och farfar drack, så den dricker jag med!

Soundtrack: Cal Tjader "Souled Out" (1968), Sator "I'll Wait" (1994), Adam F "Intro" (1997), Sisko Brothers "Guaglione (Radio Fiesta)" (1998)

Gräsänklingskväll

Ikväll bjöd jag in lite vänner för pytt, en maträtt jag gillar men som sambon inte äter. Man får passa på.


Till det dricker man Carls Special. Om man har tillräckligt många burkar tillräckligt kalla, vill säga. Det hade inte jag så det blev Hof för mig.

Pytten patchades med de ölkorvar jag hade hemma inkluderande Eldkorv som jag nämnt tidigare samt rå rödlök.


Efter detta provade jag en Flensburger Kellerbier. När jag nu läser beskrivningen av stilen Kellerbier förstår jag att den kanske inte var så typisk, men jag tyckte den var god och drickbar. Betyg: 3,85.

Soundtrack: U2 "Lemon (Trance Mix)" (1993), Ratata "En herrelös hund (Live i Örebro)" (1989), Bunny Sigler "That's How Long I'll Be Living" (1973)

2007-08-17

Kvällens övningar


Nu har jag startat med provandet av inköpen.

I mitt glas just nu: Grafenwalder Hefe Weissenbier, inköpt på Lidl i Schleswig. En högst ordinär hefe weissen till ett ruskigt lågt pris, jag har svaga minnen av att den kostade kring 2:50 SEK för en halvliter. Och det är två premiärer för mig om jag minns rätt:

Dels den första öl från östra Tyskland jag dricker. Bryggeriet står häpnadsväckande nog (med tanke på att det är Lidl) på etiketten: Frankfurter Brauhaus i Frankfurt an der Oder.

Dels är det nog den första öl (och definitivt den första veteölen) jag köpt på PET-flaska (minns ni Blå Gul på 1½ l PET?).

Betyget blev ganska svala 2,8.

Innan dess en betydligt intressantare öl: Norska Haandbryggeriet har gjort en engelsk Pale Ale som inte gjorde mig besviken: Norrmännen har en av Europas absolut hårdaste lagstiftningar för alkoholmarknadsföring (kolla siten), vilket bara verkar stärka dess småbryggerier och få dem att göra kompromisslösa och egensinniga öl.

Det här var en rejäl pale ale med en aning amerikansk citrushumle. Den var beskare än jag väntat mig och betydligt komplexare än jag trott. Den stora mängden jäst i flaskan fick den dessutom att få såväl kolsyran som krämigheten man normalt hittar i fatöl. Jag blev riktigt nyfiken på deras IPA; den måste vara rejält bäsk!

Den var, tvärtemot den jag dricker nu, inte billig. 49 DKr gick halvlitern loss på, men innehavaren av Ølkonsortiet i Aalborg rekommenderade den så övertygande att jag inte hade mycket val.


Det resulterade i det utmärkta 4,3 i betyg. Man kan drömma om hur den är som real ale...

Så till aftonens början. En säsongs-2,8% från Netto. Deras Påsköl 2,8 var faktiskt riktigt bra, så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta. Brygd av danska Harboes som deras andra öl... Den här Sommarbrygg var dock dålig: Blaskig, syntetisk med konstiga bismaker. Dess betyg blev därefter: 2,2.

Burken kan ni se i ett tidigare inlägg, om någon ids.

Soundtrack: Lady Lynette "On A Scale" (1997), Serge Gainsbourg "Docteur Jekyll et Monsieur Hyde" (?), the Raveonettes "That Great Love Sound" (2003), Deine Lakaien "Traitors" (1991), the Sisters of Mercy "More" (1990)

Jag funderar över glas

För många år sedan hörde/läste jag en tumregel för ölglas:

Ljust öl - tunt glas
Mörkt öl - tjockt glas

Inte för att jag har levt efter den regeln, men man undrar ju om det kan ligga någonting bakom. I stort sett alla mina glas är ungefär lika tjocka. Utom pilsnerflöjterna som är tunnare och ett rakt stort tumber-glas som är mycket tjockare.

Soundtrack: A-Ha "Take On Me" (1985)

2007-08-16

Ord och bild

"Ord och bild" var ett tillvalsämne på högstadiet jag gick på. Hörde ni det, slynglar? Tillvalsämne!

Fast här är det en
rubrik för lite samlat mycket löst snack och en av de cirka 35 ölflaskebilder jag tog i kväll...


När det gäller blanka metallbukrar börjar jag närma mig önskat resultat, men det är fortfarande det svåraste att få till. Tricket är att kyla ölen ordentligt och hoppas på hög luftfuktighet (inte svårt sommaren 2007):

Den där jag jag handlat på Netto här hemma, men i princip...

Jag tycker, om jag får vara självgod, att jag börjar få
flaskfotandet tid jag vill: Neutrala bilder som ändå har visst djup och som framhäver flaskan.


Det här är ett mer improviserat foto. Bakgrunden är två vita A4-papper, flaskan står på en
fåtölj i hotellrummet och jag kryper vid det franska fönstret för att inte bli med i reflexerna.

Men nu är bilderna tagna och all öl i
skafferiet. Och allt det här trixande har gjort att jag inte hunnit dricka någon öl idag.
Visste du att... Gourmetbryggeriet i Roskilde oftast gör lite tvärtom i sitt ölskapande? De börjar med en eller flera maträtter som de vill ha en perfekt dryck till. Så experimenterar de tills den önskade smaken hittats. Arbetsmetoden skapar oftast oväntade blandstilar och helt nya smaker. Som Piney - en veteöl med amerikansk alfa-humle och lite granskott.

En annan sak jag funderat över till och från är den unika danska öltypen "mørkt hvidøl". Det är en alkoholsvag (1-2%) mörk veteöl som sötas med socker och kryddas med lakrits. Tydligen populär till lunchmat. Resultatet liknar svagt svagdricka med syrliga lakritstoner. Liknar ingenting annat; inte ens Belgarna skulle komma på något liknande.

Soundtrack: Eartha Kitt & Bronski Beat "Cha Cha Heels" (1989), Aretha Franklin "Mary, Don't You Cry" (1972), Paul Piot et son orchestre "Poivre, Piments et Pin-Up" (1968), Charlie Parker Quartet "Cool Blues" (1946)

2007-08-15

Sorteringsafton

I kväll har jag sorterat öl.

De som ska fotograferas i ett par backar, de som redan hade foto på Beer Advocate åkte in i skafferiet. Köksbordet är åter användbart.

Det verkar som om halva Danmarks befolkning under 2005 bestämde sig för att starta mikrobryggerier; jag måste ha anmält 5-6 stycket till BA.

Vad som verkligen förundrar mig är att det nu verkar finnas fyra (eller fem om man räknar snällt) mikrobryggerier i den ändå inte allt för stora orten Roskilde. Som är en trevlig liten stad med en riktigt bra krog vid namn Bryggergården mitt i smeten. Nästa Danmarksresa får bli genom Själland!
Algade, Roskilde


Jag får väl visa lite bilder när jag tar dem i morgon. Förhoppningsvis har jag något vettigt att skriva om då också.

Soundtrack: Metallica "Better Than You" (1997), Lenny D & Tommy Musto "Everything Bamboo" (1988), Vladimir Martynov "Come In!" (2001)

2007-08-14

En plötslig punkölsfundering

Bara en plötslig fundering sådär efter en resa i utlandet:

Om Systembolagets monopol skulle försvinna, hur mycket 3,5%-öl skulle då finnas kvar efter ett tag? Hur mycket 2,8%?

Soundtrack: Vladimir Soma "Sentimental Promenade" (1982)

Öl i Fredrikshavn

I en kommentar till mitt förra inlägg frågade rekan om var man handlade öl i Fredrikshavn. Jag började att skriva svaret som ytterligare en kommentar, men det blev så långt att jag tar det här i stället:


Det finns flera butiker med olika ambitionsnivå i samma kvarter, alla så nära färjorna till Göteborg och Oslo som det går i sydöstra hörnet av Havnegade.

SuperBrugsen
har ett småtråkigt standardsortiment för en livsmedelbutik. Men det finns en del trevligt öl, ofta till extrapris.

Damsgaard Supermarked har mycket generösa öppettider, och verkar inriktade på svenska/norska färjeresenärer. De säljer alla de stora danska märkena direkt från pall, de hade över 50 importerade öl (det mesta från Storbritannien och Belgien) och ett helt acceptabelt om än lite slumpmässigt danskt mikro-sortiment med namn som Djævlebryg, Skagen och Fur. Dessutom var det ett av de få ställen i Danmark där jag sett boxviner, och det som verkade ha störst kapacitet för returglas.

Mahlers Vinhandel hade inte öppet när vi var där, men det är en traditionell vinhandlare som lär ha ett bra sortiment av lokala öl från de nordjyllänska bryggerierna.

Alla tre bekvämt inom tiotalet meter från varandra.

Vad gäller tips om danska krogar, bryggerier och butiker i allmänhet rekommenderar jag förbehållslöst Danske Ølentusiaster som under "Mennesker og steder" har all information man kan tänkas behöva.

2007-08-13

Det är skönt att vara tillbaka

Sådär ja. Den där resan gick ju hyfsat. Tyvärr orkar jag ännu inte göra så mycket mer än att rensa gästboken från spam och ge er lite bilder från köksbordet:


Det ser inte ut så mycket som det kändes när jag handlade ihop samlingen. Jag kan väl erkänna att gårdagens shoppande i Fredrikshavn var lite avslaget: "Jaha. Ett till danskt nystartat mikrobryggeri som jag aldrig hört talas om. Undrar om jag orkar ta ner en flaska från hyllan?". Men nu har jag definitivt något att göra under hösten.

Soundtrack: Mind'n Ear "Fjärilshuset" (1998), Teddy Wilson "I Got Rhythm" (1938), Al Downing "I'll Be Holding On" (1974)

2007-08-07

Then gamble boutteill

Kung för en dag?

Jag måste nog i alla fall dela med mig av en tanke som slog mig häromdagen. Då jag plockade med lite saker på balkongen såg jag den röda drickaback som stod där.

Dammig och innehållandes en stålborste och ett par blomfat tyder den på en utveckling inom ölinsustrin som få verkar tänka på: Den klassiska 33 cl returflaskans dödsryckningar!

Jag "köpte" den här backen tidigt i vintras tillsammans med en blå returback för 50 cl-flaskor. Dessa är ju populära inte minst hos Slottskällan , Carlsberg och Jämtlands så det var inte svårt att fylla den med tomflaskor.

Men det är uppenbart så att det inte kommit en enda nyhet på 33 cl returflaska i år. Jag ser några trender som samverkar till detta:

  1. Lågprisöl, framför allt den som privatimporteras, kommer på 33 cl burk
  2. Den svensksålda lågprisölen säljs (av tradition?) på 50 cl burk
  3. De importerade trendigare ölen säljs såklart inte på svenska returflaskor
  4. ... vilket ger att de trendigare svenska ölen inte vill vara sämre utan säljs i "profilglas"
  5. Flera svenska småbryggerier som säljer på 33 cl flaska (Oppigårds och Nils Oscars exempelvis) verkar se returglashantering som en stor kostnad (vilket säkert stämmer)
De få retur-flask-starköl som säljs verkar ha det gemensamt att de vänder sig till en konservativ och/eller priskänslig publik (Pripps Blå, Mariestads, Elk Brew, Kung) som inte känns som ett växande segment direkt.

Detsamma gäller läsk. Jämfört med när ICA Maxi i Linköping öppnade för ca 12-15 år sedan är det nu bara en fjärdedel av hyllmeter "läsk" som är "drickaback". För några år sedan ville Åbro Bryggerier helt lägga ner läsk i den här förpackningen av lönsamhetsskäl, men de återuppstod snart som "Läskfabriken i Vimmerby".

Undrar om 33 cl returglas inom några år kommer att vara lika försvunnet som 1,5 l hård returplastflaska är nu (det är bara Coca Cola Company som håller ut)?

Stängt för säsongen!

Då ska man iväg och (exempelvis) handla öl i Tyskland och på Jylland. Åter måndag 13 augusti!

För att ni ska ha något att göra under tiden så visar jag upp en bild på den flaska som innehållit den äckligaste öl jag druckit, och en jag saknar. Ni får gissa vilken som är vilken. Håll till godo:

2007-08-04

Sillafton med skum öl

Igår kväll hjälpte jag och ett par vänner att äta upp en fjärde väns sill. Det gick bra. Fördrinken blev en exklusiv sake som lägenhetsinnehavaren fått av en bekants svärföräldrar (som tydligen tillverkar den). Smaskens.

Till sillen Carlsberg Hof (det här är sista gången jag orkar länka till den!) och som snaps valde jag den svarta Aalborg Aquavit. Inte dum, men den röda är nog snäppet bättre. Och Export än bättre.

Så blev det en god och nötig chokladkaka.

Efter modigt övervägande under eftermiddagen hade jag valt att ta med min Unibroune 15. En öl som fått lysande recensioner och ligger på imponerande 90 på Beer Advocate. Men om jag ska vara ärlig är inte belgisk mörk ljus ale min favoritgenre, och trots att ölen var mycket god, balanserad och välgjord så blev det för min del inte högre betyg än 3,65.

Efter detta ville värden uppvisa ett fynd från senaste danmarksresan: En fruklambic från Ølfabrikken. Etikettens text berättade att 2005 varit en regnig och kall sommar, så de handplockade hallonen hade varit små, sura och kraftiga i smaken. Perfekta till fruktlambic, alltså! Och med ett namn som Dekadence 2005 så har man på något sätt satt ribban... Högt! Den lyxiga känslan accentuerades av den gammaldags patentkorken.

Ölen hälldes upp och en rejäl doft av sura hallon lade sig över soffgruppen. Det diskuterades friskt om vad det mer exakt luktade. "Som en blandning av julmust och Ahlgrens bilar" var ett utrop. Jag tyckte själv att det mer luktade sockerfritt hallonsylt blandat med gammaldags hallonkarameller. Surheten och tonerna av blöt jord och jod fanns där som de skulle, om än svagt.

Till slut så insåg jag att jag druckit bättre hallonlambic från Belgien; den här blev lite väl tung i smaken vilket gjorde den väl tungdrucken. Bra, men den nådde inte riktigt ända fram. Betyg: 3,6.

En trevlig kväll!

Soundtrack: Just D & Dr Alban "Hållihop (remix)" (1991), Joan Jett "Dirty Deeds" (1990), ZZ Top "TV Dinners (long version)" (1983), Bo Diddely "Bo Diddely" (1953), Just D "Relalalaxa (hitmix (lång))" (1991)

2007-08-03

September är redan här!

Svenska Ölfrämjandet har redan publicerat listan med Systembolagets ölnyheter ordinarie sortimentet september 2007: Länk.

Tolka mig rätt, jag har ingetnting emot exklusiva och konstnärliga öl. Men när det i princip bara blir sådana så... Ge mig en blandning av lyx och bra vardagsöl; en Alt, några välgjorda lageröl, en tysk pils, några pale ale... Balans är det jag söker.

Det kommer ju Oktoberfestöl också. Ingen sort som inte varit här förr, tror jag. Paulaner Oktoberfest-Märzen och Erdinger Oktoberfest-Weißbier brukar vara mina favoriter.

Soundtrack: the Creeps "3 More Days" (1993), They Might Be Giants "Twisting" (1990), Junior Murvin "Tedious" (1977)

2007-08-02

Stockholm Fine Festival Beer


Stockholm Fine Festival Beer.

Stockholm? Den bryggs av Krönleins i Halmstad.

Fine? Bah. Lågbudetlager bryggd med majs/ris.

Festival? Vattenfestivalen lade de ner 1999.

Beer? Okej då.

I övrigt var den kass. Trots att den inte knappt smakade någonting alls smakade den illa. Men jag är rätt nöjd med bilden. Det är svårare att ta en bra bild på en burk än på en flaska, tycker jag. Den enda lilla bristen är väl att kameran hamnade något för långt ner, så överdelen av burken är mindre än underdelen.

Soundtrack: Kraftwerk "The Man Machine" (1978), Bloodhound Gang "Fire Water Burn" (1996), Howlin' Wolf "My Baby Walked Offf" (1952), Erasure "It Doesn't Have To Be" (1987)

Erdinger Wißbier Dunkel

Ikväll passade jag på att laga lite meze: Den bästa hummus jag någonsin gjort, färdig BabaGhannouge, grillad Haloumni med olivolja och det lokala orientbrödet.

Så vad ska man dricka till det? Jag glodde snabbt igenom kylen. Carlsberg Hof? Nja, för sött och brödigt. Left Hand Sawtooth Ale? Nej, den här maten tål inte att dränkas i humle. Oppigårds Slåtteröl? För beskt. Men så tittade jag i dörren. Jag hade ju slängt med en flaska Erdinger Weißbier Dunkel när jag var på Systembolaget senast. Den får det bli.

Och det var väl inte en perfekt kombination, den var lite för söt. Men inte heller fel, den lätta syrligheten och antydan till brända toner passade den ganska tunga maten bra. Frågan är vad som hade blivit bättre? En torr japansk lager? En mild ljus weiss? Svårt det där.

Soundtrack: Fläskkvartetten "Delivered" (2000), Timbuktu & Damn! "Din Lian I Rapdjungeln" (2004), Glass Tiger "Send Your Love" (1988)

Innis & Gunn Island Cask

För er som inte läser kommentarerna här: Pilsnerrogge hittade hos tidningen Livets Goda en artikel om att Innis & Gunn tagit fram en ännu mer exotisk och exklusiv fatlagrad öl: Innis & Gunn Island Cask, lagrad på whiskeyfat från Islay. Tufft.

Tydligen är deras öl extra populär i Sverige. Intressant, de 36.000 lär gå åt mycket fort. 1 september, häng på låset.

Arrogant Bastard på Oliver Twist!

Välinformerade källor rapporterar att puben Oliver Twist i Stockholm just fåt in ett fat Arrogant Bastard Ale från Amerikanska Stone Brewery! Bara att de skulle fått in några flaskor skulle varit sensationellt, men det här... Man tuppar av.

Värt en resa, som Michelin-guiderna skulle sagt. Ölen har dessutom en egen arrogant site: Arrogant Bastard!

Och jag kan inte åka dit som det ser ut nu. :(

Soundtrack: Frankie Goes To Hollywood "Welcome to the Pleasuredome (Brothers in Rhythm Rollercoaster Mix)" (2000),

2007-08-01

Left Hand Sawtooth Ale

Jag visste inte så mycket mer om den här ölen än att den skulle komma som nyhet idag och att den var från ett bra bryggeri: Sawtooth Ale från Left Hand Brewing Company.

Så det visade sig vara en lättdrucken men ändå välhumlad Amerikansk Pale Ale (bryggeriet kallar den själva för en "Ameriacn ESB") på 4,8%.

Mycket karaktär, fina citrustoner, krämig malt men ändå lättdrucken och törstsläckande - den relativt låga bäskan på 27 IBU gör nog sitt.

Jag gillar verkligen den här ölen, som av mig fick 3,95 i viktat betyg. Tur att jag tog fem flaskor!